Парламентът направи голяма данъчна отстъпка на земеделците

2
Мярката в закона ще влезе в сила след консултация с Европейската комисия
Мярката в закона ще влезе в сила след консултация с Европейската комисия Снимка: Народно събрание / архив

Мярката в закона ще влезе в сила след консултация с Европейската комисия

С почти пълно мнозинство Народното събрание направи значителна данъчна отстъпка за земеделските производители, които са регистрирани като физически лица. Те ще получат право да намалят данъчната си основа с размера на европейска субсидия, но намалението не може да надвишава 100 000 лева.

По предложение на ГЕРБ мярката в закона ще влезе в сила след консултация с Европейската комисия дали подобна данъчна отстъпка представлява непозволена държавна помощ. ЕК най-вероятно ще позволи подобно решение, защото българските земеделци получават по-малки европейски субсидии от тези, които са дават на фермерите от старите член на ЕС.

Народното събрание взе това решение, въпреки че преди това управляващата коалиция показваше, че не подкрепя таз мярка, защото увеличава бюджетния дефицит и представляват дискриминация спрямо други икономически сектори, за които няма подобни отстъпки, отбелязва EURACTIV.

По време на дебата в пленарна зала обаче настъпи обрат и депутатите от управляващата „сглобка“ плюс „Възраждане“ и БСП приеха решението в полза на земеделците

Очакваните европейски субсидии за земеделците през тази година са на стойност около 3 милиарда лева.

Сред другите приети мерки бе специалния данък за събирачите на гъби и диворастящи растения. Той ще е точно 30 лева в месеците, в които те извършват дейност.

В предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ земеделският министър Кирил Вътев каза, че принципно подкрепя всякакви административни и финансови облекчения за фермерите, но трябва да се види дали подобно решение не противоречи на европейските правила.

Несправедливо е ЕК да забрани това данъчно подпомагане, тъй като земеделците от старите страни членки получават значително по-високо европейско подпомагане“, каза министърът.

Аграрният министър каза, че реформата в земеделието трябва да започне на принципа „който не работи, не трябва да яде“. Според него в страната продължават да виреят субсидиевъди, които разчитат само на европейското финансиране, но реално не извършват никаква дейност.

Истинските земеделци знаели кои са субсидиевъдите, но не смеели да ги изобличат, защото „онези били много нагли и са най-кресливите“. Въпросните лица можели бързо да бъдат изчистени от системата, „ако не се ползват с политически протекции, натрупани с годините“.

Министърът обяви, че в продължение на 5 години едни и същи лица получават помощи за 100% пропаднали площи от измръзване. Според Кирил Вътев не е нормално човек да продължи да се занимава със същото, щом като години наред не добива реколта от него.

Затова той ще предложи подпомагането за пропаднали площи да е на базата на данни за последните 5 години. Ще се махат годините с най-нисък и с най-висок доход, а на останалите три ще се изчисли средноаритметичния доход. На тази база ще се извършва и компенсацията за пропаднали площи, обяви Вътев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари