Руската армия затяга обръча около Украйна, погребат убитите в масови гробове

0
Руските войски достигнаха на 15 км от центъра на Киев, а в Мариупол се водят тежки градски боеве
Руските войски достигнаха на 15 км от центъра на Киев, а в Мариупол се водят тежки градски боеве Видео: NOVA

На 16-ия ден от началото на войната руската армия затяга обръча около няколко големи града в Украйна, но усилията за дипломатическо решение продължават

 Руските войски достигнаха на 15 км от центъра на Киев, а в Мариупол се водят тежки градски боеве, предаде NOVA

 За първи път бяха ударени две летища в Западна Украйна, обстрелван беше и Днипро. Разрушени са цивилни сгради. 

Въздушният удар е засегнал детска градина, жилищна сграда и фабрика за обувки. Най-малко един човек е загинал, според украинските власти.

„Единственият възможен коментар тук е, че това е продължение на сраженията с терористични методи. Това е просто още едно доказателство за държавния тероризъм от терористична държава”, каза Валентин Йермоленко, говорител на въоръжените сили на Украйна.

При бомбардировките на Луцк и Ивано-Франковск са убити четирима украински военни, други шестима цивилни са ранени. Русия обяви, че са използвани ракети, за да бъдат извадени от строя военните летища в Западна Украйна, които са на стотици километри от бойните действия.

„Здравейте граждани, днес не мога да ви кажа „добро утро", защото в 05:45 ч. три експлозии избухнаха на военното летище край града. Когато потърсите укритията, не качвайте в социалните мрежи снимки, локацията си или други подробности", призова  Игор Полишчук,  кмет на град Луцк.

Големият руски конвой, който се движи към Киев, най-вероятно се е разпръснал, обяви частната американска компания, която със сателити следи бойните действия. Руската армия обаче се е придвижила с 5 километра по-близо до Киев, а в предградията му се водят боеве.

„Изглежда конвоят се движи отново. Има много логистични проблеми. Има и възможност руските части да се прегрупират, да преоценят позициите си от тактическа  гледна точка, но стратегията остава същата -  обсада на Киев”, каза изследователят Матю Булеж.

Чернигов е напълно обкръжен, твърдят източници от американското военно министерство. Жители на града показаха, че руската армия е разрушила местния стадион. Според кметството, на него нямало хора и не е ясно защо е бил бомбардиран.

„През нощта, окупаторите бомбардираха фабрика за обувки, жилищна сграда и детска градина в Днипро. За какво? Как те заплашват Русия? Те унищожиха жилищни сгради в района на Суми. Продължават да изтезават жителите на Мариупол, на Харков. Изтрелват ракети срещу Луцк, Ивано-Франковск. Ако това продължи, означава, че санкциите не са достатъчни”, твърди президентът на Украйна Володимир Зеленски.

В Мариупол местните власти говорят за истинска катастрофа - от дни няма вода, храна, ток и отопление. Телата се погребват в масови гробове заради непрестанния руски обстрел. От кметството казват, че вече са погребали 1200 души, убити от бомбардировките. Русия обаче обвини украинските военни, че са минирали всички мостове и пътища, водещи към Мариупол.

От руското министерство на отбраната казаха, че сепаратистите от Донбас са превзели градчето Волноваха. То е близо до Мариупол и е ключово за пълното обкръжаване на пристанищния град. Там местните власти говорят за истинска катастрофа - от дни няма вода, храна, ток и отопление. Телата се погребват в масови гробове заради непрестанния руски обстрел. От кметството казват, че вече са погребали 1200 души, убити от бомбардировките.

Украйна и Русия продължават да се обвиняват кой заплашва ядрените електроцентрали в Украйна. От Международна агенция за атомна енергия казаха, че са загубили всякаква връзка с Чернобил.

„На практика - ситуацията с постъпващата информация непрекъснато се влошава. Това буди притеснение. Не означава, че изобщо не знаем какво става, но губим значително количество информация”, каза генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси.

Агенцията казва, че няма данни да има изтичане на радиация или заплашени ядрени мощности. Но и тази нощ имаше нови обвинения. Университетски център беше взривен в Харков. В него има малък ядрен реактор, използван за научни цели. Украйна каза, че руснаците са го взривили. Москва отговори, че преди няколко дни са предупредили, че украинците ща направят постановка там, за да предизвикат скандал.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари