Папата опрощава абортите

0
Папа Франциск ще даде на всички свещеници свободата да опрощават официално жените
Папа Франциск ще даде на всички свещеници свободата да опрощават официално жените

Папа Франциск ще даде на всички свещеници свободата да опрощават официално жените, които са правили аборт, по време на предстоящата за Римокатолическата църква Света година. Това е последният ход на понтифа за по-открита и приобщаваща църква, отбелязва Reuters.

В учението на църквата абортът е смъртен грях, а тези, които го вършат, биват автоматично отлъчвани. Обикновено само определени духовници и мисионери могат формално да опрощават аборти.

Но от 8 декември до 26 ноември 2016 г. по време не необичайната Света година или „Юбилей“ по темата за милостта, обявен от папата през март, всички свещеници ще могат да опрощават аборти. Това заяви Франциск в писмо, публикувано днес от Ватикана.

Франциск е първият папа от 1300 години насам, който не е европеец, а наред с това вече показа толерантността си по теми- табу за църквата. В коментар, превърнал се в емблематичен за папството му, той запита: „Кой съм аз да съдя?“ – имайки предвид хомосексуален мъж, който търси Бога.

Дошлият от Латинска Америка духовник не показва намерение да оттегли забраната на църквата за абортите, но учуди консервативно настроените с далеч по-мекия тон по проблема – за разлика от предшествениците му.

„Това в никакъв случай не е опит да се омаловажи тежестта на този грях, а да се разшири възможността за опрощение“, заяви главният говорител на Ватикана отец Федерико Ломбарди пред журналисти.

Зам.-говорителят на Ватикана отец Чиро Бенедетини каза, че засега промяната ще важи само в Светата година.

Обикновено епископ, мисионер или главният изповедник на епархията, известен с италианския термин „пенитенциере“, може формално да опрости аборт, обясни Бенедетини.

В писмото на папата обаче не се споменават жените, които извършват аборти.

Светата година е едно от най-важните събития за наброяващата 1.2 милиарда поклонници католическа църква. В нея поклонници ще посетят Рим и други важни религиозни центрове по света.

Събитието се провежда на всеки 25 години, освен ако папата не обяви извънредна такава година, за да привлече вниманието върху определена тема или нужда. Това ще е 29-ата Света година в 700-годишната история на традицията.

Източник: Ureport
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари