Хиляди протестират в САЩ срещу забраната за аборт

2
Протестиращите скандираха лозунги "Долу ръцете от абортите" и "Спрете войната срещу жените"
Протестиращите скандираха лозунги "Долу ръцете от абортите" и "Спрете войната срещу жените" Снимка: Ройтерс

Хилядно множество участва в протест в Ню Йорк срещу решението на Върховния съд на САЩ да отмени федералните гаранции за правото на аборт.

Това съобщи кореспондент на ТАСС, цитиран от БТА.

Протестиращите започнаха да се събират в парка "Вашингтон скуеър" в Манхатън около 18:00 ч. местно време. Броят им бързо се увеличава. Мнозина дойдоха с плакати, критикуващи решението на Върховния съд на САЩ и настояващи за право на аборт. Протестиращите скандираха лозунги "Долу ръцете от абортите" и "Спрете войната срещу жените". В акцията участват не само нюйоркчани, но и хора от други щати, в които абортите са забранени в резултат на решението на съда от петък, като например Тексас.

Около 19:30 ч. протестиращите се насочиха към площад "Фоли" в южната част на Манхатън, където се намира комплекс от федерални институции, включително сградата на Федералния съд.

В района на протеста има засилени полицейски патрули. Ситуацията е спокойна. По-рано в социалните мрежи започнаха да се разпространяват призиви за масови акции в големите градове на САЩ във връзка с решението за абортите.

В петък Върховният съд на САЩ постанови решение, с което отмени федералните гаранции за абортите. Те бяха незабавно забранени в няколко щата. В Ню Йорк правото на аборт е гарантирано от местния закон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари