Масови протести в САЩ след решението на Върховния съд да забрани абортите

0

Очакват се забрани или ограничения в 26 щата

Демонстранти изляха гнева си пред Върховния съд на САЩ, след като вчера, с 6 на 3 гласа върховните магистрати подкрепиха закон на щата Мисисипи, който забранява аборт след 15-ата седмица на бременността.

Освен това съдът отмени свое историческо решение по делото "Роу срещу Уейд" от преди 50 години, с което се признаваше конституционното право на аборт на жените, предава БНТ.

В Хюстън, Тексас, стотици жени скандираха: "Тялото е мое, аз избирам!"

"Тук става дума за контрол. Ти вземаш решението - за себе си, за твоето тяло, за твоето семейство", заяви една от протестиращите.

Тексас е сред 13-те щата, които приеха предварително рестриктивни закони и след решенията на Върховния съд те влизат в сила. Сега всичко е в ръцете на щатските законодателства. Повечето американци подкрепят абортите, но се очакват забрани или ограничения в 26 щата.

От днес много американки с нежелана бременност ще трябва да търсят решение в друг щат или да се подложат на опасни незаконни аборти. На много места се организира съпротива.

"Вадим транспаранти с думите: "Ние ще подпомагаме абортите". Нека хората да знаят, че не бива да се подчиняват на законите", коментира друга протестираща.

Това е най-значимото решение, засягащо конституционни права на американците, след отмяната на закона за расова сегрегация през 1954 г.

"Днес Върховният съд изрично отне на американците конституционно право, което беше признал. Това не е правено за право, което е толкова важно за толкова много американци. Това е тъжен ден за съда и за страната", заяви президентът Джо Байдън в реч след като стана ясно решението на съда.

Байдън призова Конгреса да защити правото на аборт. Правосъдното министерство осъди съдебното решение. То показва превеса на консервативните съдии в американския Върховен съд - те са шестима от общо девет. Последните трима бяха избрани от бившия президент Доналд Тръмп.

Опасения предизвика и друга идея на един от тях - Кларънс Томас - да се преразгледат предишни решения, подкрепящи достъпа до контрацептиви и еднополовите бракове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари