Пълен хаос цари в държавата заради неяснотите след 21 декември

0
Все още не се знае кои сектори ще могат да работят от другата седмица, кои ще продължат да бъдат затворени и до кога
Все още не се знае кои сектори ще могат да работят от другата седмица, кои ще продължат да бъдат затворени и до кога Снимка: БГНЕС

Туроператори свалят програми заради неяснотите след 21 декември

Пълен хаос цари в държавата и в частност в туризма заради неяснотите след 21 декември 2020 г. Все още не се знае кои сектори ще могат да работят от другата седмица, кои ще продължат да бъдат затворени и до кога.

Хотелиерите вече поискаха отваряне на ресторантите, за да могат да работят покрай празниците и през започващия зимен сезон. Те не могат да обслужват гостите си с храна само по стаите, заради което имат откази от резервации. Останалите заведения извън хотелите, днес също поискаха незабавно отваряне на обектите още сега, защото са изправени пред тотален фалит. При туроператорите е още по-тежка ситуацията, защото те планират едно пътуване с месеци напред, а и реално не работят от март. Много от тях разчитаха на програмите за Коледа и Нова година, както в България, така и в чужбина. С последната заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов бяха забранени до 21 декември 2020 г. груповите туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт в страната и чужбина и групови посещения на туристически обекти, пие TravelNews.

„Вече сваляме програми за Коледа и Нова година и хората се отказват. Причината е, че една седмица преди Коледа и две седмици преди Нова година клиентите не знаят дали ще могат да пътуват. Пак изпадаме в ситуацията да връщаме пари, както през март и април“, заяви за TravelNews Евгения Димова, управител на туроператора „Делта тур БГ“ и член на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение бъдеще за туризма“. Според нея вече трудно могат да се осъществят автобусни програми и за Турция, защото президентът Реджеп Ердоган обяви pълна блока на страната за Нова година със забрана за излизане. Затварянето ще започне в 21 часа на 31 декември вечерта и ще продължи до 5 часа сутринта на 4 януари 2021 г. Под въпрос са и чартърните програми до Анталия.

Самата Евгения Димова прекратява автобусната си програма за празнуване на Нова година в Албания. Местните власти там също са въвели вечерен час. Вероятно ще отпаднат и автобусните програми до Северна Македония. Димова се надява поне да бъдат осъществени чартърните програми до дестинации като Египет, Тунис и Малдиви. За тях има правен казус дали ще ги засегне заповедта на министъра ако бъде удължена след 21 декември в този си вид. „Тотално сме отчаяни, защото няма никаква предвидимост за работа“, коментира Евгения Димова. Същото мнение изрази и Димитър Попов, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Според него пътуванията с чартъри не попадат в обсега на забраната за организирани пътувания, защото авиокомпаниите могат да оперират и всеки може да си купи билет.

Туроператорът „Аполо“ също е свалил всичко за Нова година. От октомври насам паднаха 4 пълни автобуса с туристи за Турция заради мерките, каза Павлина Илиева, управител на компанията и председател на СТТА „Обединение бъдеще за туризма“. „Икономически е по-изгодно в момента да не правя нищо“, коментира тя. Според нея със забраната за работа на ресторантите в хотелите не могат да се водят туристи и в българските курорти, защото „никой не иска да ходи на общежитие“. Министерството на здравеопазването трябва да започне да съгласува предварително заповедите си с Министерството на туризма и с бранша, за да няма недоразумения, неясноти и двусмислия. Нашият бизнес се нуждае от прогноза поне за един месец напред в тази ситуация, подчерта Илиева.

Байко Байков, управител на туроператора „Бохемия“ и член на УС на АБТТА обяви, че ако продължат да действат същите мерки, ще трябва туристите да пътуват индивидуално. По думите му има много хора, които искат да пътуват и ще изчакват до последно. Напрежението сред туроператорите е налице заради евентуално поредно връщане на пари на клиентите, коментира Байков. Той се надява в крайна сметка мерките да подействат и хората да се успокоят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари