Отровни риби заплашват туристите в Гърция

0
Разкъсващи плът отровните риби дори могат да причинят ампутации на части от човешкото тяло
Разкъсващи плът отровните риби дори могат да причинят ампутации на части от човешкото тяло

Разкъсващи плът отровните риби дори могат да причинят ампутации на части от човешкото тяло

Властите на Крит предупреждават за нарастващо присъствие на отровни риби, които дори могат да причинят ампутации на части от човешкото тяло. Рибарите също така изразяват голяма загриженост относно увеличаването на популацията на сребърната пухкавка във водите на Додеканезите и Крит и казват, че риболовът и туризмът са застрашени.

Тази риба, забелязана за първи път преди 20 години, заплашва да направи риболова напълно невъзможен и рибарите призовават държавата и региона на Крит да информират туристите да бъдат внимателни и в същото време да финансират "борбата с рибата", защото щетите върху морската среда вече са огромни, пише БГНЕС.

Янис Андрулакис, президент на префектура Ираклион, казва, че са регистрирани редица инциденти, причинени от сребърната риба, която произхожда от Индийския океан.

„Вече казахме на властите в района на Крит да информират туристите за рибите, защото са агресивни. Те могат да се появят на 20 места около Крит и да стигнат до глезените на плувците. Помните ли случая с нахапаното дете в Сити преди година и половина? Детето трябваше да бъде оперирано. Имахме друг случай на Калимнос. Досега има осем инцидента. Това са само известните случаи, повярвайте ми, има още много, но ги крият, за да няма щети за туризма“, твърди Андракулис.

Директорът на изследванията в националната лаборатория Горгос Серпес също потвърждава, че е имало нападения от тази риба върху плувци.

„Някои атаки са завършили с ампутация. Например сребърна риба пухкавка е откъснала пръста на човек, докато той плувал. Имали сме такива ситуации. Тя може да се види като нещо светещо и движещо се. Ето защо е добре да внимавате, докато плувате“, казва Серпес, според когото рибата е дошла през Суецкия канал.

Това е изключително отровен и смъртоносен вид, който в мускулите, жлезите, черния дроб и кожата съдържа силна термостабилна отрова тетродотоксин. Консумацията на тази риба е забранена в страните от ЕС, но в Япония тя е гастрономически деликатес, известен като "фугу", който се приготвя по специални процедури заради смъртоносната си отрова. Смята се, че тази термостабилна отрова е няколкостотин пъти по-силна от цианида.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    До 2
    Никой нищо не подкрепя
  • -5
    2
    Путлер капут!
    Аре мри в адски мъки е, мухльо рушлямски! На всички ни писна от тъпите ти коментарчета, дето Мутрофанката ти плаща по 2 ръждясали копейки на пост! Слава Украiна! България подкрепя нашите украински и бесарабски БРАТЯ!!!
  • 2
    1
    Путин
    Покрай глобалното затопляне и топлата вода от Каховка, мислим да пуснем в река Дунав същите риби, както и един сорт крокодили, които освен, че ще следят за кораби превозващи украинско зърно, ще нападат и изнежените педалчета, дръзнали да разхладят бръснатите кълки в мътните дунавски води! Аз съм виновен за всичко!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари