Отпада психопрегледът за шофьорите в обществения транспорт

1
Малцина не го издържат, а пък носи голяма административна тежест, мотивира се зам.-министърът
Малцина не го издържат, а пък носи голяма административна тежест, мотивира се зам.-министърът Снимка: iStock

Малцина не го издържат, а пък носи голяма административна тежест, мотивира се зам.-министърът

Едно от основните изисквания към шофьорите от обществения транспорт - на автобуси, камиони и таксиметрови автомобили, ще бъде премахнато.

Става въпрос за задължителния преглед за психологическа годност, който сега трябва да се преминава на всеки три години. Предложението на министерството на транспорта, публикувано в портала за обществени консултации, е психопреглед да се преминава само от шофьорите, които са загубили книжката си или са уличени в управление в нетрезво състояние.

Проектопромените са в Наредбата за изискванията за психологическа годност и са подписани от зам.-министъра на транспорта Николай Найденов, допълни вестник СЕГА

Сега действащата Наредба (от 15 май 2006 г.) повелява водачите на камиони, автобуси и таксита да минават психологически преглед на всеки 3 години. А тези, които са над 65-годишна възраст, трябва да се преглеждат всяка година.

Промените се правят по искане на бизнеса, пише в мотивите си зам.-министърът ("През последните няколко години непрекъснато постъпват предложения от браншовите организации в областта на автомобилния транспорт с предложения за отмяна на това изискване").

В мотивите се изтъква също така, че при психопрегледите се открива много малък процент (0,1%) шофьори с психични отклонения, но не става ясно дали това се дължи на формалното провеждане на тези прегледи или наистина има толкова малко водачи, които не отговарят на изискванията:

"Статистиката показва, че за периода 01.01.2021 г. – 31.12.2021 г. са регистрирани 72 077 психологически изследвания на 70 797 водачи на територията на цялата страна. Общият брой лица, на които през 2021 г. не е издадено удостоверение за психологическа годност е 73, което представлява 0,1 % от подложените през 2021 г. на психологическо изследване 70 797 броя водачи. Видно от посочените данни, за значителна част от изследваните водачи психологическото изследване не регистрира данни водачът да представлява потенциална опасност за движението по пътищата".

Според зам.-министъра на транспорта, нямало причини да се предполага, че да шофираш превозно средство в обществения транспорт поражда "конкретни рискове за пътната безопасност", че "да бъдат подлагани периодично на психологическо изследване водачите, които извършват такива дейности".

Освен това периодичният преглед "представлява допълнителна административна тежест за водачите и превозвачите, без да води до значително повишаване на пътната безопасност", смята Николай Найденов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    LkaJj
    За психодиспансер са: ристюфците, мирчефците, про100$$ к!р0, @сен ф@силеф, лорерците, атанасофците, стоян михалефци, антоанета цонефа, мартин димитрофците, дайнофците, илиян фасилефците, ге0рги б0р!с0ф ге0ргиеф (боец), любомир алам@нофци, емил с0к0лофци, димитър гърдефци, георги ганефци, армани сбърканяни, хаджигенофци и банкянската тиква
  • 3
    1
    Ммм
    Поредната тъпотия. Следващото предложение е да не са минали и шофьорски курсове
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари