Отмениха спектакли на татуиран с образа на Путин танцьор в Милано

0
Връщат парите на 3500 зрители, изкупили билетите за „Распутин“ със скандалния гений Сергей Полунин
Връщат парите на 3500 зрители, изкупили билетите за „Распутин“ със скандалния гений Сергей Полунин Снимка: Фейсбук / Сергей Полунин

Връщат парите на 3500 зрители, изкупили билетите за „Распутин“ със скандалния гений Сергей Полунин

Два спектакъла на руския балетист от украински произход Сергей Полунин бяха отменени в италианския театър „Арчимболди“ в Милано, съобщава се в сайта на институцията, предава вестник СЕГА.

Полунин, когото смятат за най-добрия жив балетист в света в последните години, е известен със скандалните си поведение и възгледи, както и с трите татуировки на образа на руския президент Путин на гърдите и раменете си.

Става дума не за решение в сферата на културата, а за социална отговорност: в обстановка на напрежение, под заплахи, на нас ни е трудно да отстояваме художествения си избор, в който ценности като пацифизъм и толерантност са присъщи още на самото програмиране в театъра, вече изправил се срещу жестокостите на войната, ставайки домакин на танцова гала вечер за мир през април 2022 г.“, казва се в съобщението.

Директорът на „Арчимболди“ Джанмарио Лонгони отбелязва, че представленията на балета „Распутин – танцова драма“ с Полунин в главната роля, насрочени за 28 и 29 януари, са били анулирани в съгласие с участващите артисти. „Сега няма подходящата атмосфера да изнасяме спектакъла и да очакваме от това положителни емоции. Възможно е тя да се е променила завинаги…“, коментира театралният шеф.

Всички 3500 места в театъра бяха изкупени от почитатели на балета, които искаха да се насладят на живо на изпълнението на виртуоза Полунин. Те могат да върнат билетите и да си получат парите за тях обратно според инструкциите, публикувани в сайта.

Изявата на руския балетист в миланския театър беше отлагана вече пет пъти заради ограниченията, свързани с коронавирусната пандемия, а накрая – и поради контузия на артиста. „Въпреки вярата ни в свободата на изразяване на различни мнения и аполитичността на изкуството, дирекцията на театъра работи за отмяната на балета „Распутин“, обявен в програмата още от декември 2019 г.“, пишат мениджърите на театъра. Лонгони сподели, че „така е по-добре“, тъй като в социалните мрежи в последните седмици е бил потопен в същински shitstorm от мейли, петиции, протестни писма, призиви към кмета на Милано Джузепе Сала и дори заплахи с искане Полунин да не бъде допускан на сцената. Лонгони обясни, че не желае да „маргинализира един танцьор, дори и екстравагантен, без филтри, и с крайни нагласи като Полунин“, но изрази тревога във връзка с възможни инциденти. „Ако той дойде, а после в залата нещо се случи? Дразнещо е това, че всичко се случва под пацифистки предлог. Те искат не само мир, но и да принудят да замълчат всички, които не мислят като тях“, политически некоректно се изказва директорът Лонгони пред La Repubblica.

Иначе театър „Арчимболди“ категорично застана срещу руската агресия, давайки покрив на Украинската танцова академия и подиум за изява на Pussy Riot през септември.

Що се отнася до Сергей Полунин, понякога го наричат „войник на Путин“ не само заради портрета, който си е татуирал на гърдите, но и заради това, че финансира с част от печалбите си по света войната на своя политически идол, към когото изпитва „незаличимо“ възхищение. За разлика от много свои колеги, които напуснаха Русия след началото на така наречената „специална военна операция“, Полунин си живее много добре в Москва, въпреки че е украинец (през 2018-а придоби и руско гражданство). Той е роден в Херсон – града, наскоро освободен от руска окупация, израснал е в Киев, оформен е като артист в Кралския балет на Лондон благодарение на стипендия от фондация „Рудолф Нуреев“. Има негова снимка, на която прегръща портрет на Нуреев, който „му е повлиял не толкова като танцьор, а като човек“, разказва 33-годишната балетна звезда в интервю. Но Нуреев беше разбрал, че изкуството е и политика, в точния момент, в който избра да избяга от Съветския съюз през 1961 г., коментират италиански медии. Друг голям руски балетист – Михаил Баришников (също избягал на Запад през 1974 г.), тези дни заяви по повод на случая с Полунин: „Не разбирам как някои хора могат да вярват и да следват лидери като Путин. Самите руснаци са страдали през цялата си история от подчинението на брутални и потиснически режими".

През септември, докато беше на турне в Узбекистан, Полунин изпълни танц във военна униформа в памет на загиналите руски войници, спечелвайки си порицание от местните власти, които обясниха, че се е отклонил от договорената програма, припомня БТА.

По-рано стана известно, че в Италия е бил отменен и концерт на поддържащата така наречена Донецка народна република пианистка Валентина Лисица, която на 21 и 23 април е предвидено да концертира със Софийската филхармония в зала „България“ под палката на маестро Найден Тодоров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    9
    до 8
    Ами свастиката какво е бе, капут.
  • 0
    8
    3 и 7 сте идиоти!!!
    Коловрат – Славянски огън Коловрат или Славянска кръв е знак амулет и мощен талисман с древен славянски произход. Коловратът е мощен слънчев талисман носен от древните славяни, талисман, който може да устои на всяко зло и надеждно да защити господаря си.Амулетът е личен и го носи само този,който го е поставил първи.Носи се в позиция на сгънатите греди по часовниковата стрелка. Коловратът показва хода на Слънцето,безкрайното движение на живота,както и най-важните за живота четири елемента-Земя,Вода,Огън и Въздух.Отразява сезоните на годината,дори зимното и лятно слънцестоене,и есенно равноденствие. Това е кръг с осем греди,краищата на които са сгънати в една посока отразяваща неговото въртене, т.е. преминаването на годишните сезони. Коловратът е символ на живота,на силата,енергията и плодородието.Той носи на господаря си помощта и закрилата на боговете. Символизира победата на Светлината над Мрака,на Живота над Смъртта. Символизира прераждането. Носен с греди обърнати по часовниковата стрелка лъчите на амулета носят на господаря си изобилие,връзка с боговете,защита от зли сили,взаимодействие с природните закони,помага за чисти мисли и извършване на добри дела, повишава силата на духа и носи здраве. Носен с греди обърнати обратно на часовниковата стрелка талисманът символизира Другия свят, задграничния живот, развива свръхестествените сили и ясновидството.
  • 1
    7
    аха
    Коловрата на корема му е символ, аналогичен на свастиката на Хитлер. Популярен сред неонацистите в русия.
  • 2
    6
    до 5
    Нима след смяна на пола пак не ви заглеждат? Отхрълен "то" (не може да се използва мъжки или женски пол, нали решихте да сте "то")?! :}
  • 3
    5
    до 4
    Недей да съдиш по себе си :D Всички разбрахме, че си отхвърлен от някой хетеро европеец.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари