Откриха уникално древно светилище край Хасково

0
Аархеолози изследват античен религиозен комплекс, защитен от крепост от римско време
Аархеолози изследват античен религиозен комплекс, защитен от крепост от римско време

Уникален античен религиозен комплекс, защитен от крепост от римско време, изследват археолози в местността Хасара, недалеч от село Ангел войвода.

Районът има огромен туристически потенциал, който може да бъде съпоставим в близко бъдеще с открития като Перперикон и Татул.

Разкопките се провеждат в местността Хасара край с. Ангел войвода, община Минерални бани, област Хасково, пише "Стандарт нюз".
 
"Тук се разкрива и римска крепост с множество скални ниши, символичен гроб, имало е и църква, за което свидетелства безспорен олтар", обясни ръководителят на екипа на разкопките доц. д-р Здравко Димитров. Той е археолог от Националния археологически институт и музей на БАН.
 
"Олтарът може да се реставрира, понеже е добре запазен. Църквата е от края на IV-V век, когато е най-ранният период от приемането на християнството", убеден е археологът.
 
В района на храма са намерени керамични съдинки и стъклени чашки, които са ползвани за църковни ритуали. На метри от нея е ритуален гроб, до който се стига по изсечени стъпала.
 
Малко по-надолу са многобройните скални ниши. Под тях има и огромен каменен диск, за който се предполага, че е слънчев часовник. Тракийският античен комплекс край с. Ангел войвода е огромен по размери, тепърва предстои разкриването му, но това е свързано с много работа през следващите години, смята доц. Здравко Димитров.
 
За първи път професионалните разкопки на този комплекс са започнали на 30 май т.г.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари