Откриха военен кораб и гръцки гробници в потънал град в Египет

1
Плавателният съд е намерен под близо 5-метров слой от утайки, смесени с останките от разрушения храм на Амон
Плавателният съд е намерен под близо 5-метров слой от утайки, смесени с останките от разрушения храм на Амон Снимка: архив

Плавателният съд е намерен под близо 5-метров слой от утайки, смесени с останките от разрушения храм на Амон

Египетско-френска експедиция под ръководството на Европейския институт за подводна археология откри останки от военен кораб и погребален комплекс от началото на 4 век пр.н.е. в потъналия град Тонис-Хераклион в Абукирския залив до Александрия, съобщи Министерството на туризма и антиките на Египет, предаде БТА.

Плавателният съд е намерен под близо 5-метров слой от утайки, смесени с останките от разрушения храм на Амон, с помощта на прототип на последно поколение електронно сканиращо устройство. Изглежда, че корабът се е подготвял да акостира в канала до южната фасада на храма, когато е настъпило катастрофално събитие.

Френският археолог Франк Годио изтъква, че останки от кораби от тази епоха биват намирани изключително рядко, като един от редките примери е пуническият кораб в Марсала от 235 година пр.н.е. До откриването му в пристанището на сицилианския град плавателните съдове от Елинистическата епоха са били напълно непознати от археологическа гледна точка, добавя ученият.

Първоначалните изследвания показват, че за корпуса на намерения в Тонис-Хераклион военен кораб е използвана класическата технология на съединения с вдлъбнатина и шип и усилена вътрешна структура, отбелязва директорът на египетския Централен отдел за подводни антики Ехаб Фахми. Представени са обаче и египетски техники. Корабът е имал гребла, но също и голямо платно, доказателство за което е размерът на стъпката на мачтата. Дъното и килът са плоски, което го е правело подходящ за плаване по река Нил и делтата й. Типичните древноегипетски корабостроителни характеристики, както и повторната употреба на дървесина показват, че плавателният съд е построен в Египет.

В друга част на потъналия град, покрай североизточния входен канал, археолозите са намерили останки от голям гръцки погребален комплекс, датиращи от началото на 4 век пр.н.е. Откритието е илюстрация на присъствието на гръцките търговци в Тонис-Хераклион. Те са контролирали входа към Египет по ръкава на Нил при Канопос. По време на късните фараонски династии на гърците е било позволено да се заселват в града и да изграждат собствени светилища в близост до храма на Амон.

Преди основаването на Александрия от Александър Велики през 331 година пр.н.е. Тонис-Хераклион е най-голямото средиземноморско пристанище на Египет векове наред. Заедно с град Канопос обаче той потъва в морето. Вероятната причина са поредица от земетресения, последвани от приливни вълни, които наводняват и подкопават ивица от делтата на Нил с площ 110 кв.км. и предизвикват пропадането й.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари