Откриха охлюви джуджета, могат да минат през ухото на игла

0
Охлюви с рекордно малки размери
Охлюви с рекордно малки размери

Учени откриха на територията на южната китайска провинция Гуанси няколко изключително необичайни видове охлюви с рекордно малки размери – 0,83 милиметра. Това им позволява свободно да преминават през ухото на тънка игла за шиене, се казва в статия, публикувана в списанието ZooKeys.

„Необичайният размер на тези животинки не само усилва интереса на обществеността, но и ни кара да се замислим за това, как те се приспособяват за живот към околната среда. Наблюденията на наноохлювите е много важно за оценяването на биоразнообразието на Земята, а също така е необходимо, за да се разбере как се развива тази миниатюрност при безгръбначните“ заяви Барна Пол-Гергели от Университета „Синсю“ в Нагано.

Екипът от учени е открил охлювите джуджета при изучаване на безгръбначната фауна на Южен Китай. Нейните представители обичат да живеят в пещери, в почвата или под камъните.

Когато зоолозите са пресявали образци на почва, събрани в околностите на пясъчните планини в провинция Гуанси, те са се натъкнали на седем по-рано неизвестни видове охлювчета. Ширината и височината на техните раковини в най-дебелата им част не е достигала и 1 милиметър. Учените предполагат, че на територията на Китай и другите тропически страни могат да бъдат открити също толкова малки животинки, което по-рано е било невъзможно заради техните размери и липсата на надеждни методи за тяхното изучаване.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари