Откъде идва миризмата на бакелит в Русе

14
Иван Белчев е един от хилядите русенци, които искат да дишат по-чист въздух
Иван Белчев е един от хилядите русенци, които искат да дишат по-чист въздух Видео: Иван Белчев

Русенецът Иван Белчев е открил откъде идва миризмата на бакелит всяка вечер в Русе

Той публикува във фейсбук профила си своето разследване: 

Замириса ми на Бакелит и реших да открия, откъде идва тази смрад. 

Обиколих няколко потенциални предприятия, източници на миризми, но не беше от тях. 

Насочих се към Индустриална зона Русе и миризмата пак се появи. След като пообиколих, влязох в една малка уличка и миризмата стана още по-задушлива. Бях намерил мястото, откъдето се виждаше предприятието, което бълваше пушеци. Бях на 200 метра от него. Направих видео и снимки. Ако имах дрон, щях да полетя и да видите още по-добре замърсяването. 

За жалост миризмата не мога да ви я споделя и тя не може се докаже чрез снимков материал, но истината я знае всеки русенец. 

Оставам на вас да си направите изводите.

Нека всеки път като ви замирише на бакелит да посетите потенциалния замърсител и да го снимате. Само така можем да спрем потенциалния цех-замърсител. Снимайте с дрон. Подавайте сигнали до независими медии.

Това е моят протест - за чист Русе и против корупцията, защото и тук някой си затваря очите. 

Аз не съм екоинспектор, но веднага разбрах откъде идва задушливата миризма.

Искания към Община Русе:

Видеокамери, насочени към замърсителите.

Мрежа от датчици, отчитащи замърсяванията.

Достъп в реално време до всички данни.

Затваряне на цехове-замърсители в предприятията. 

#HelpRuse #Оставка

По-късно Иван Белчев е изпратил и сигнал до различните институции. Ето и съдържанието на документа:

"Здравейте,

пише ви Иван Белчев от Русе. На 24 август 2020 в 21:30 ч, пътувайки с колата си в Русе, констатирах миризма на Бакелит. Такава задушлива миризма се усеща в Русе от близо 5 години и има стотици сигнали към РИОСВ-Русе през годините. Реших да открия кое предприятие обгазява града ни и потеглих да проверя няколко предприятия, които биха могли да са потенциалните източници на замърсяването. Посоката на вятъра беше от североизток, като я установих чрез наблюдение на клоните на дърветата. В районите на завод "Н.Киров" и ТЕЦ Русе миризмата не се усещаше. Потеглих към Индустриален Парк Русе. Там миризмата на бакелит беше много силна. Установих посоката на вятъра, че е вече от югоизток, като я установих чрез наблюдение на растенията. 

Спрях на паркингите на няколко предприятия МБМ МЕТАЛУЪРК, Witte Automotive Bulgaria, Montupet, но оттам (от паркинга) не констатирах да излиза пушек от тези предприятия. Всички те работеха - на паркинга имаше автомобили на служителите и се чуваше работата на машините. Реших да обиколя с автомобила си по улиците около предприятията и влязох в улица на север от Монтюпе. Миризмата на Бакелит се усили и тя стана много по-задушлива. Спрях колата между сградата на Монтюпе и сградата на фирма
РАДАНС с координати 43°52'17.3"N 26°02'06.3"E (линк към Google Maps). Оттам наблюдавах (в посока юг) и снимах пушещите комини на голяма промишлена сграда. Миризмата беше интензивна и за мен нямаше съмнение, че тези пушеци са причината за задушливата миризма на Бакелит. Не мога да установя, кое е това предприятие (нямаше отличителни знаци) и за това оставам да продължите разследването вие.

Стоях там около 1 час и направих снимки и видео записи с телефона си. Прилагам няколко оригинални снимки, на които можете да проверите GPS координатите, датата и часа. На следващия ден 25.08.2020 установих чрез проучване в интернет, че миризмата на бакелит може би е била от фенолформалдехид, изключително отровно органично съединение. Най-вероятно това трови русенци в последните 5 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари