Отхвърлиха ветото на президента за военното разузнаване

0
Това реши Комисията за контрол над службите за сигурност
Това реши Комисията за контрол над службите за сигурност Снимка: БГНЕС

Комисията за контрол над службите за сигурност отхвърли ветото на президента Румен Радев, наложено на Закона за военното разузнаване, предаде репортер на БГНЕС.

Утрешното заседание на парламента ще започне с ново обсъждане на Закона.

Припомняме ви, че преди месец Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за военното разузнаване, след като изрази несъгласие с част от промените в Закона. Според тях се дава възможност цивилно лице да оглави Служба „Военна информация“ като алтернатива на досегашното изискване да е военнослужещ.

Според Радев това не съответства на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България, и ръководителят на службата следва да притежава необходимата експертиза, изразяваща се в специфични познания и професионален опит, с цел осигуряване изпълнението на основните й задачи, свързани с информация, необходима за отбраната на страната и за защитата на националната сигурност от външни посегателства, рискове и заплахи. Създава се риск от нарушаване на принципите на централизираното управление и контрол на разузнавателната дейност и на политическия неутралитет. Държавният глава изразява мнение, че приетият закон внася несъгласуваност в уредбата относно управление на системата за защита на националната сигурност и създава прецедент при навършване на пределна възраст за съответното военно звание да се продължава изпълнението на длъжността.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари