Отбелязваме 80 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война

0
Кой е спасителят на българските евреи? Аз мисля, че това е българското сърце, каза Меди Кешалес, очевидец на събитията
Кой е спасителят на българските евреи? Аз мисля, че това е българското сърце, каза Меди Кешалес, очевидец на събитията

Кой е спасителят на българските евреи? Аз мисля, че това е българското сърце, каза Меди Кешалес, очевидец на събитията

Участието на българската държава в спасяването на евреи от цяла Европа чрез издаването на визи е много важен момент, който говори за политиката и позицията на хората, които са управлявали България в онзи критичен момент. Това каза пред медии в София издателят и секретар на Клуба на приятелите българи и евреи (КПБЕ) Петко Колев, предаде БТА.

Пресконференцията бе съвместна между КПБЕ и Българо-еврейския научен институт (БЕНИ).

„Предлагаме да използваме едно по-широко определение, по-широко от спасяването на българските евреи. Ние искаме да говорим за спасяването на евреи от българите. Има съществена разлика, защото желаем да разглеждаме и съдбата на онези хора, които бяха спасени благодарение на българската държава и общественост от Европа. Досега този въпрос беше подценяван и все още от някои среди този въпрос се подценява“, коментира той.

Колев прочете писмо на БЕНИ и КПБЕ, адресирано до президента Румен Радев и министъра на външните работи Николай Милков. В документа се посочва, че трябва да бъде защитавана историческата истина за спасението на българските евреи.

„Ние на 10 март и на 23 март, когато наистина депортацията е отменена, ние някак вече не празнуваме“, каза Петко Колев. Той допълни, че тези дати потъват разпри, обвинения, в търсене и отричане на вини.

„Кой е спасителят на българските евреи? Аз мисля, че това е българското сърце. Тогава е управлявал цар Борис. Без негово разрешение, смятам, че нищо не би могло да се случи в тази държава, защото е било монархия и предложенията на Министерски съвет, предполагам, че е трябвало да бъдат одобрявани от монарха, за да бъдат приведени в действие. Считам, че неговата плоча е мястото, на което трябва да поставим цветето на нашата благодарност“, коментира Меди Кешалес по време на пресконференцията.

Според доц. Йончев, въпросът за евреите не може да бъде разглеждан изолирано от всички процеси, които текат в навечерието на Втората световна война и нейното започване.

В събитието участва още Елик Маринчевски, който коментира, че не трябва да бъдат забравяни и няколко отрицателни факти в историята на България, като приемането на Закона за защита на нацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    Никога не е късно
    Циганин и чифутин и на снимка да ги видиш....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари