Основен проблем е, че няма нито едно училище, което да преподава румънски език

0

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров участва в дискусия от националната кампания „Да! На българската икономика“.

Темата, която обсъждаха в Русе е „Да! На българските региони – Русе“.

Г-н Григоров акцентира, че е необходимо индустрията да се развива в повече населени места от областта, а не само в най-големия град, какъвто е Русе. Той подчерта, че основният проблем, възпиращ големите инвестиции в региона е липсата на работна ръка и недостатъчното инфраструктурно развитие. Според него за успешното привличане на повече инвеститори е необходимо изграждането на магистралата между Русе, както и съпътстващата инфраструктура. Очакванията са споменатите инфраструктурни проекти да бъдат реализирани в близките няколко години.

В аспекта на днешната среща не беше подмината и темата, касаеща връзката между бизнеса и професионалното образование. Идеята, която беше лансирана е с подкрепата на областния управител да се създаде списък със защитени специалности. От своя страна г-н Григоров увери, че в момента се работи в тази посока, като се провеждат консултации с ръководството на Регионалното управление по образование и фирми от региона за набелязване на специалности, съществени за развитието на бизнеса.

На форума беше застъпена и идеята за по-широко изучаване на румънски език, тъй като Румъния е сред трите стратегически бизнес партньора на страната ни. Основен проблем, който беше поставен е, че в целия трансграничен регион няма нито едно училище, което да преподава румънски език. Сред останалите приоритети, които бяха споменати са необходимостта от справяне с демографската криза, която е демографски проблем и интензивно използване на ресурса, с който разполага региона.

Организатор на събитието са вестник „Стандарт“ и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, а домакини са г-жа Милка Трифонова, председател на КРИБ – Русе и кметът на Русе г-н Пламен Стоилов.

През пролетта на идната 2018 г. се очаква да бъде проведена нова среща отново в Русе с представители на изпълнителната власт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари