Русе отбеляза 140-та годишнина от основаването на Първото морско и техническо училище в България

2

Положиха цветя пред паметната плоча на капитан-лейтенант Александър Конкевич

Областният управител на област Русе Галин Григоров заедно с единия от заместници си Валентин Колев почетоха паметта на капитан-лейтенант Александър Конкевич, полагайки цветя пред паметната му плоча, намираща се в двора на Флотската кула в града. Поводът е 140-та годишнина от основаването на Първото морско и техническо училище в България.

Припомняме, че Морската машинна школа е създадена с Циркуляр № 7 на министъра на войната на Княжество България от 9-ти януари 1881 година в Русе като Машинна школа за подготовка на машинисти и огняри за корабите с тригодишен курс на обучение.

„Достойнство и чест, доблест и себеотрицание, родолюбие и сила на духа – това са само част от качествата, присъщи на родния моряк! Пожелавам Ви крепко здраве, късмет, благополучие и седем фута под кила! Поздравявам Ви за неуморността, прецизността и последователността, с които работите за утвърждаването на авторитета на въоръжените сили на Република България!“, това се казва в изпратения поздравителен адрес от името на областния управител Галин Григоров до началника на Висшето Военноморско Училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна флотилен адмирал професор доктор на военните науки Боян Медникаров, както и до председателя на Клуб „Военни моряци“ към софийския Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва“ капитан 1 ранг о.з. Георги Методиев. Също така областният управител Галин Григоров изпрати грамоти по случай годишнината до ръководния състав на висшето училище за цялостен принос към патриотичното възпитание, съхраняването и предаването на българщината.

По-късно през деня се очаква цветя да поднесат още изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ капитан Павлин Цонев, кметът на Община Русе Пенчо Милков, както и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

Поставянето на паметната плоча на капитан-лейтенант Александър Конкевич през 2019-та година стана възможно благодарение на подетата инициатива от страна клуб „Военни моряци“ към Софийската организация на Съюза на офицерите, както и на съдействието от Областна администрация Русе, Община Русе и Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“.

Почит пред паметта на основателя на Дунавската флотилия и пръв командващ Българския военен флот капитан-лейтенант Александър Конкевич.

Темелите на родното морско образование са положени в Русе преди точно 140 години. Конкевич гравира името си в историята на нашия град и страната ни.

Да помним примерите на величие и достойнство, хората с мисия! Тази памет ни е по-нужна отвсякога, написа в социалните мрежи кметът на Русе Пенчо Милков.

Мемориалът на Александър Конкевич се намира при Флотската кула в Русе. Това е единствената кула в страната, построена за метеорологична станция, но служила и за наблюдателен пост на моряците от Дунавската флотилия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари