Още три деца станаха жертва на стрептококова инфекция

0
По данни на Агенцията за здравна сигурност вече има 19 жертви на бактериалната инфекция, 16 от които в Англия
По данни на Агенцията за здравна сигурност вече има 19 жертви на бактериалната инфекция, 16 от които в Англия

По данни на Агенцията за здравна сигурност вече има 19 жертви на бактериалната инфекция, 16 от които в Англия

Във Великобритания починаха още три деца от бактериална инфекция, причинявана от стрептококи от група А, съобщи БНР. Фармацевтите сега започват да дават директно на пациентите алтернативни форми на пеницилин след временните затруднения със снабдяването с антибиотици.

По данни на Агенцията за здравна сигурност вече има 19 жертви на бактериалната инфекция, 16 от които в Англия. Случаите на скарлатина са много повече, отколкото предишни години по това време.

Експерти препоръчаха на родителите, които забележат симптоми на заболяването, незабавно да търсят медицинска помощ. Във Великобритания много рядко се предписват антибиотици, но предвид на тревожната ситуация и като превантивна мярка за разпространение на заразата Агенцията за здравна сигурност даде „зелена светлина“ за по-масовото им използване. Това обаче породи по-голямо търсене на антибиотици и се оказа, че има проблем със снабдяването на аптеките.

Лекарите могат да предписват антибиотици с пеницилин по домовете за лечение на бактериални инфекции с по-слабо проявление, но по-тежкие случаи трябва да се третират в болница. По закон аптекарите трябва да дават точно лекарството, което е посочено в рецептата. Ако това лекарство го няма, пациентът трябва да се върне при общопрактикуващия лекар, за да му даде нова рецепта.

Според новите разпоредби обаче сега това отпада и аптекарят може да даде на пациента алтернативно лекарство, в конкретния случай алтернативен антибиотик. Симптомите на бактериалната инфекция са доста грипоподобни – възпалено гърло, главоболие, треска и мускулни болки. Ако има и обрив, това може да бъде скарлатина, за чието лечение са необходими антибиотици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари