Оригинална рецепта за паста Карбонара

1
Съставките в това ястие са посочени от Академията на италианската кухня
Съставките в това ястие са посочени от Академията на италианската кухня

Съставките в това ястие са посочени от Академията на италианската кухня

Паста Карбонара е едно от най-известните ястия от италианската гастрономическа традиция. Но също така се говори за нея поради дебата, който създава относно произхода и съставките, които са използвани за направата, пише Готвач.бг. На това ястие е посветен и ден, установен през 2017 г., който се пада всяка година на 6 април. Ето оригиналната рецепта за Карбонара и възможните варианти по темата.

Произходът на паста Карбонара

Карбонара е част от кулинарната традиция на Лацио, по-специално на Рим. Има обаче много различни версии за произхода на това ястие и все още не е достигнато окончателно заключение. Всъщност има хора, които подкрепят хипотезата, че това е еволюция на пастата "cacio е ova", типична за селските райони на Лацио.

Други твърдят, че това е италианско ястие, принадлежащо към традицията на Апенините Абруцо и дори има хора, които биха го проследили назад до изобретението на Емилианския готвач Ренато Гуаланди след края на Втората световна война. Ако географският произход не е сигурен, името също подхранва дебата. Някои свързват това ястие с въстанията на карбонарите, други с Карбония, родното място на готвач, преместил се да работи в Рим. И накрая, има и такива, които извличат името Carbonara от пипер, много подобен на въглен, който се поръсва върху пастата.

Оригиналната рецепта за паста Карбонара

Съставките на Карбонара са тези, посочени от Академията на италианската кухня и няма много за обсъждане: свинска буза, сирене пекорино, яйца, сол, черен пипер и чесън. Всеки друг елемент е изключен от традиционната рецепта за паста Карбонара. Процедурата за приготвяне на тези емблематични спагети е доста проста, въпреки че е изключително важно да обърнете малко внимание на времето. Първо трябва да смесите яйцата с настърганото сирене и щипка сол и черен пипер.

Бузата, подходящо нарязана на ивици, се запържва в тиган със скилидка чесън и струйка олио до хрупкавост. Междувременно сварете пастата до степен ал денте и я отцедете, като запазите водата от варенето и добавете малко сос в тигана. В този момент добавете пастата към сместа от яйца и сирене, като разбъркате бързо във все още топлия тиган. Тази операция трябва да се извърши бързо, за да се предотврати жълтъкът да придобие консистенцията на бъркани яйца, докато вместо това сместа трябва да остане кремообразна.

Вариации на Карбонара

Освен класическата рецепта има някои разлики, които обикновено се правят при приготвянето. Може да срещнете използване на сметана при приготвянето или бекон. Както пилешко или пък тиквички. Наистина има най-различни вариации на Карбонара.

Любимото на италианците

Според изследване на Just Eat миналия октомври спагети Карбонара са победили конкуренцията в италианските поръчки за храна за вкъщи. Специалитетът от Централна Италия отне скиптъра, който през 2017 г. принадлежеше на лазанята, която се свлече на трето място. Докато веднага след Карбонара има талиатели с месен сос. Като цяло търсенето на макаронени изделия от италианците ще расте все повече и повече.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари