Опакованата салата е опасна!

0
Сокът от увредените листа може да стимулира развитието на бактерии
Сокът от увредените листа може да стимулира развитието на бактерии

Скършените листа в тарелките или торбичките с готова салата може изключително много да увеличат риска от салмонела, съобщи британският „Телеграф”, позовавайки се на научно изследване, цитирани от здраветО.

Сокът от увредените листа може да стимулира развитието на бактерията, казват учените.

Експертите призовават потребителите да избягват да купуват нарязани салати, да измиват опакованите листа много внимателно и да не ги излагат на топлина.

Учените не са изследвали нивата на риск от салмонела в готовите салати, а само начина, по който бактерията расте върху наранените листа и как се прикрепва към пластмасовата опаковка. Опитите показали, че сокът от пречупените листа увеличава растежа на бактерията във вода със 110%. А когато сокът е добавен към хранителна среда, поддържаща салмонелата, развитието на бактерията се увеличило до над 2400 пъти.

Учените препоръчват на производителите на салата да измислят по-безопасни стандарти за отглеждането им, тъй като дори няколко бактерии, които се намират в опаковката при закупуването й, се размножават до няколко хиляди до деня на консумацията.

Източник: здраветО
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари