Олаф Шолц призова Виетнам да заеме ясна позиция за войната на Русия в Украйна

1
Германският канцлер се срещна с виетнамския премиер Фам Мин Чин
Германският канцлер се срещна с виетнамския премиер Фам Мин Чин Снимка: ЕПА

Германският канцлер се срещна с виетнамския премиер Фам Мин Чин

Германският канцлер Олаф Шолц призова Виетнам да заеме ясна позиция за войната на Русия в Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Канцлерът каза днес, че иска да види „ясна позиция“ по въпроса от страна на правителството в Ханой, след разговорите си с виетнамския премиер Фам Мин Чин във виетнамската столица, откъдето започна четиридневното си пътуване в Азия.

Става дума за това, че руската агресивна война е нарушение на международното право с опасен прецедент. Малките държави не могат повече да бъдат защитени от поведението на техни по-големи, по-мощни съседи“, добави Шолц.

Той свърза изявлението си и с Китай, който има териториални спорове с Виетнам, Малайзия, Бруней и Филипините в Южнокитайско море.

В Индийско-Тихоокеанския регион също трябва да се прилага силата на закона, а не законът на най-силния“, подчерта Шолц.

Понастоящем Китай претендира за 80 процента от Южнокитайско море, включително острови, които са на 800 километра от континенталната територия.

През 2016 г. Международният арбитражен съд в Хага отхвърли териториалните претенции на Китай като незаконни.

Незаконният риболов на китайски съдове продължава да бъде голям проблем.

Виетнам, за разлика от голямото мнозинство държави членки на ООН, досега не е осъдил войната на Русия в Украйна и се въздържа при гласуването в Общото събрание на световната организация, както направиха Китай и Индия.

Русия е най-важният оръжеен доставчик на Виетнам. Двете държави си сътрудничат в разработването на газови и нефтени находища край виетнамското крайбрежие.

Освен това във Виетнам има над 150 инвестиционни проекта с участието на руски компании. Подобно на Китай, Виетнам е една от държавите, които не осъдиха инвазията на Русия в Украйна по време на дебатите в Общото събрание на ООН.

По програма Шолц и германският министър на икономиката Роберт Хабек ще участват утре в конференция в Сингапур, която ще се съсредоточи върху намаляване на икономическата зависимост от Китай и задълбочаване на партньорството с други азиатски държави.

На форума на Г-20 Шолц е готов да обсъди войната в Украйна, енергийната и продоволствената криза и състоянието на световната икономика с американския президент Джо Байдън, китайския лидер Си Цзинпин и други държавни ръководители.

Това е трето пътуване на Шолц в Азия за 11 месеца след две кратки визити в Япония и Китай. За разлика от предшествениците си Шолц съзнателно не избра Китай за първата си азиатска визита, а Япония, която е демократичен партньор на Германия в Г-7.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    фак америка вива РУСИЯ
    тъпа швабска торба с кисело зеле. ти затова ли обикаляш там, за да ги насъскваш изкуствено срещу хора, от които не са видяли нищо лошо ? мамичката ти и мизерна шваба безпомощна. Есесовски потомък долен. Няма да стане твоята работа.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари