Окончателно: Удължават с една година намаленото ДДС за ресторантьори и хотелиери

0
9% ДДС и за бебешките стоки и книги до края на 2022 г.
9% ДДС и за бебешките стоки и книги до края на 2022 г. Снимка: БГНЕС / архив

9% ДДС и за бебешките стоки и книги до края на 2022 г.

За по-малко от два часа и след две поредни четения за едно заседание народните представители решиха да оставят 9% ДДС за ресторантьори, хотелиери, бебешки стоки и книги до края на 2022 г.

На първо четене проектозаконът на Любомир Каримански за 9% ДДС върху тези стоки и услуги мина в пленарна зала със 169 гласа "за", 0"против" и 43 гласа "въздържал се" (ГЕРБ-СДС). На второ четене той беше подкрепен от 214 от депутатите ("против" и "въздържал се" нямаше), информира OFF News.

След гласуването вносителят на предложението и председател на бюджетната комисия Любомир Каримански поиска законопроектът да се гласува и на второ четене днес. Това предложение беше прието. Според правилника законопроектите трябва да минават на две четения в парламентарните комисии, както и два пъти в пленарна зала.

Въпреки това, с оглед необходимостта от бързо решение на НС, Каримански прочете законопроекта и започна и второто четене. От "Възраждане" поискаха извънредно свикване на бюджетната комисия и след това връщането на законопроекта в зала. Това предложение беше контрирано от БСП и ИТН. Георги Ганев от ДБ също разкритикува това предложение и заяви, че "Възраждане" иска разширяване на обхвата на продуктите с понижена ставка.

Тук се развихри спор между "Възраждане" и останалите партии, които взаимно се обвиняваха в популизъм. Депутатите на Костадин Костадинов заявиха, че колегите им бързат, за да не им се наложи да работят по празниците, а останалите партии отговориха, че дебатът се бави излишно, вместо да се вземат спешни решения за българските граждани. (Костадинов не пропусна да поиска отмяна на противоепидемичните мерки и зеления сертификат.)

Вчера парламентарната комисия по бюджет и финанси прие законопроекта на Любомир Каримански за запазване на 9% ДДС за хотелиерите и ресторантьорите до края на 2022 г. На вчерашното заседание присъства и финансовият министър Асен Василев обясни, че това ще струва 175 млн. лв. и е съотносимо към ефектите тази и миналата година.

В законопроекта се предвижда с по-ниска ставка да се ползват ресторантьорските и кетъринг услугите, храните за бебета, бебешките пелени и хигиенните материали, туристическите услуги, както и доставките на книги на физически носители или извършвани по електронен път, или и двете, както и доставката на спортните стоки.

Депутатите от бюджетната комисия отхвърлиха Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) с вносител Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и приеха този на Любомир Каримански от "Има такъв народ" с редакционната поправка към него намалената ставка да е за срок до 31 декември 2022 г., каквото бе и предложението на ПГ ГЕРБ-СДС. (В първоначалното предложение на Любомир Каримански беше заложено намалената ставка да остане до края на обявената извънредна епидемиологична обстановка.)

Проектозаконът на Атанасова беше отхвърлен както в комисия, така и в пленарна зала.

По време на дебата днес първи взе думата Цончо Ганев от "Възраждане". В типичния стил за партията си той заяви, че здравната криза се е превърнала в икономическа. Той повтори искането си от вчера за намаляване на ДДС за продуктите от малката потребителска кошница (основните храни), както и за лекарствата. По време на заседанието на комисията вчера Асен Василев заяви, че това ще струва малко над 1 млрд. лв. Ганев съобщи, че ще внесе законопроект за намаляването на ДДС върху тези продукти, както и че ПГ на "Възраждане" ще подкрепи законопроекта на Каримански.

Тома Биков от ГЕРБ заяви, че парламентарната му група ще подкрепи това предложение на "Възраждане". Той предложи и редакционна поправка за намаляване на ставката и за аудиокнигите, които са единствената възможност достъп до литература за незрящите.

Ива Митева от ИТН го контрира, че законопроектът касае само удължаването на срока, но не разширява броя на продуктите с намалена ставка.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев заяви, че те ще подкрепят законопроекта, защото няма излишно време за губене. Той коментира още, че това гласуване на законопроекти не съответства на правилника и обещанията за промяна. Цонев заяви още, че парламентарната му група ще подкрепи и "абсурдно предложение" като това законопроектът да се гледа на две четения в рамките на едно заседание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари