ДДС падна до 9% за ресторантьори, хотелиери и издатели

0
Парламентът рязко свали ставките на ДДС за редица услуги по предложение на управляващото мнозинство и ДПС
Парламентът рязко свали ставките на ДДС за редица услуги по предложение на управляващото мнозинство и ДПС

Парламентът рязко свали ставките на ДДС за редица услуги по предложение на управляващото мнозинство и ДПС.

С 9 процента ще се облага оттук-нататък настаняването в хотели и подобни заведения, включително и при отдаването под наем на места за къмпингуване и каравани, решиха окончателно депутатите, пише вестник СЕГА. Същата мярка ще важи и по отношение на ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставката на приготвена и неприготвена храна. Това обаче няма да се отнася за продажбата на алкохол.

От по-ниската ставка ще се възползват още издателите, които доставят книги, хартиени и електронни, а също учебници, учебни комплекти, детски книжки и др. Намалява се облагането и на храните за бебета и малки деца, пелените и подобни бебешки артикули, изредени в специално приложение към гласувани законодателни промени.

Данъчните облекчения бяха одобрени без дебат. Изказа се единствено съпредседателят на „Обединени патриоти” Валери Симеонов, който неуспешно призова депутатите да подкрепят предложението му по-ниската ставка да важи и за продаваните в заведенията нискоалкохолни напитки – бира и вино, тъй като съставлявали около 40 процента от консумацията. За същото настояваха и ресторантьорите. Не се възприе и искането му да се намали данъкът за туроператорите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари