ОИК - Русе отряза БСП от председателските места в секционните комисии

1
Даде 171 председатели на секционни комисии на ГЕРБ и нула на БСП
Даде 171 председатели на секционни комисии на ГЕРБ и нула на БСП Видео: Русе Медиа

Изненадващо решение взе Общинската избирателна комисия за разпределението на председатели на секционни комисии за местните избори в Русе.

Тя даде 171 места на ГЕРБ, които бяха поискали 172 за всички 210 СИК в общината, и нула на МК „БСП за България“, които бяха направили първоначално заявка за 100 председатели, но за да се постигне консенсус намалиха искането си на 85 души, информира Русе Медиа.

Останалите 39 председатели на СИК са дадени на Обединени патриоти, които получават 26 от поисканите 30 места, и на ДПС, които ще имат 13 председатели, колкото са заявили първоначално.

До разпределението от страна на ОИК се стигна, след като на консултациите при кмета Пламен Стоилов партиите и коалициите не постигнаха разбирателство и се наложи решението да бъде оставено в ръцете на ОИК. Комисията обаче ги разпредели по неочакван начин, което предизвика несъгласие от страна на социалистите. Секретарят на комисията Милена Хинкова е подписала решението на ОИК с особено мнение.

“Тъй като при обсъждане на същото не е взето предвид направеното предложение на КП“Коалиция за България“ на консултациите при кмета на Община Русе. В протокола от консултациите изрично е вписано искане за 85 председатели, 40 зам. председатели и 85 секретари на СИК. Вместо това е взето решение за разпределение на ръководството на СИК, при което за КП“Коалиция за България“ са предвидени 0/нула/ председатели, което е в противоречие с чл. 91 ал.12 и чл.92 ал.6 от ИК.

Освен това в мотивите на решението не е посочено на какво основание е направено това, нито на какъв принцип са разпределени членовете на ръководството на СИК и какво е основанието за лишаване на една политическа коалиция, която има 79 народни представители от председатели на комисиите.

Доколкото в чл.92 ал.2 ИК е предвидено, че председателят представлява същата, не е ясно защо една политическа партия ще доминира с 81,9% в представителството на СИК в община Русе“, се казва в становището на Милена Хинкова.

МК „БСП за България“ ще обжалва решението на ОИК пред ЦИК.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари