Oгpoмният 5655-ĸapaтoв смарагд, чиятo цeнa вce oщe e миcтepия

0
Той се откроява със "забележителна яснота и перфектно балансиран златистозелен оттенък"
Той се откроява със "забележителна яснота и перфектно балансиран златистозелен оттенък"

Африка е известна със своите скъпоценни камъни, а Замбия е популярна с богатството си на изумруди.

Страната е отговорна за 20% от световния добив на ярко зелените скъпоценни камъни. Именно в Замбия в началото на октомври е открит огромен 5655-каратов смарагд. Той се откроява със "забележителна яснота и перфектно балансиран златистозелен оттенък", според компанията Gemfields Group, която го притежава.

Скъпоценният камък е намерен в мината Kagem, най-голямата мина за изумруди, които са се образували преди повече от 450 милиона години.

75% от мината е собственост на базираната в Лондон Gemfields Group, а останалите 25% са притежание на правителството на Замбия. Компанията е специализирана в добива, преработката, маркетинга и продажбата на цветни скъпоценни камъни, по-специално смарагди и рубини, пише Money.bg.

Изумрудът е почти два пъти по-голям от най-големия необработен диамант в света - Кулинан, открит близо до Претория в Южна Африка през 1905 г.

Скъпоценният камък е открит от геолога Дебаприя Ракшит и опитният миньор Ричард Капета в най-големия открит рудник на мината Kagem, съобщават от Gemfields, цитирани от Forbes.

Според компанията "тази част от мината се е доказала като особено плодородна през последните месеци, като екипът на Kagem открива няколко значителни кристала там, но никой с комбинирания размер, цвят и яснота" на този смарагд.

Камъкът е толкова забележителен, че компанията му оказа рядката чест да му избере име. Той е кръстен Inkalamu, което означава "лъв" на местния език бемба.

Според компанията името е в чест на работата, извършена от две природозащитни организации в Замбия и Мозамбик, с които си партнира с цел опазване на околната среда.

Gemfields има 3-годишни споразумения за спонсорство с всяка от тях, за да им съдейства за опазването на дивата природа, да насърчи развитието на общността и да спре проблема с бракониерството, развивайки алтернативни начини за препитание. Дружеството обяви, че ще дари 10% от постъпленията от продажбата на смарагда на двете организации.

"Тези партньори работят неуморно, за да изгладят връзката между африканските хищници и местните общности в огромни, отдалечени и предизвикателни райони", заявяват от компанията.

Изумрудът ще бъде предложен за продажба на следващия търг на Gemfields в Сингапур през ноември 2018 г. на 45 нейни специални търговски партньори. Цената му обаче остава мистерия.

"За разлика от диамантената индустрия, цената на изключително големи изумруди като Inkalamu е особено трудна за предвиждане", посочват от компанията.

Щом бъде продаден, той ще бъде разделен на множество (вероятно стотици) по-малки скъпоценни камъни, но и тяхната точна бройка е трудна за определяне. Едно обаче е сигурно:

"Този скъпоценен камък ще остави своя белег в историческите книги на изключителните скъпоценни камъни", заяви Елена Басалия, специалист по скъпоценни камъни на Gemfields.

Източник: Money.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари