Диамант в диаманта: Уникално творение на природата

0
Уникален камък матрьошка беше открит в Якутия
Уникален камък матрьошка беше открит в Якутия

Необичаен диамант, вътре в който свободно се движи друг диамант, беше добит в Якутия.

Поради своите характеристики камъкът прилича на традиционна руска кукла, от която изкачат по-малки куклички.

Според експерти, изследвали находката, това е първият подобен диамант в цялата история на световния добив на диаманти. Според учените диамантът е на повече от 800 милиона години, пише dariknews.bg.

Въпреки сложната си структура, той тежи само 0,62 карата (0,124 грама) и има максимален размер 4,8 × 4,9 × 2,8 мм. Установено е, че обемът на вътрешната кухина е 6 mm3, а обемът на вътрешния кристал е 1,6 mm3 с приблизително тегло 0,02 карата (0,004 грама). Вътрешният диамант има таблична форма и размери 1,9 × 2,1 × 0,6 мм.

Необичайният диамант е открит по време на процеса на сортиране от специалисти от Yakut Diamond Trading Company (YAPTA), които го прехвърлят в изследователското геоложки предприятие ALROSA. Там той е изследван по комплекс от методи, включително Раманова спектроскопия и инфрачервена спектроскопия, както и рентгенова микротомография.

След като изследват най-подробно диаманта, учените установяват, че първо се е появил вътрешният диамант, а през следващите етапи на растеж се е образувал и външният. 

„Най-интересното за нас беше да разберем как се образува въздушно пространство между вътрешния и външния диамант. Съществуват две основни хипотези: според първата версия по време на процеса на растеж диамантът е превзет от минерална мантия, която по-късно се разтваря под земната повърхност, а според втората в резултат на свръхбърз растеж вътре в диаманта се е образувал слой от порест поликристален диамантен материал. Благодарение на наличието на свободната зона, единият диамант започнал да се движи свободно вътре в другия “, каза заместник-директорът на ALROSA Олег Ковалчук.

"Доколкото знаем, подобни диаманти все още не са срещани в историята на световния добив на диаманти. Това е наистина уникално творение на природата, още повече, че природата не обича празнотата. Обикновено в такива случаи някои минерали се заменят с други, без да се образува кухина.", добавя изследователят. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари