Огнян Минчев: Змията в Сарая трябва да съблече поредната си кожа - ГЕРБ

0
Днес тече поредното изхлузване на поредната политическа кожа...
Днес тече поредното изхлузване на поредната политическа кожа... Снимка: БГНЕС

Днес тече поредното изхлузване на поредната политическа кожа...

Така политологът Огнян Минчев коментира в социалните мрежи решението на ДПС да не подкрепи плановете на управляващите за нова конституция и Велико народно събрание.

Според него обяснението за този ход е, че ГЕРБ и Борисов са поредният партньор на етнокорпоративната пирамида ДПС, на които им предстои да платят сметката за последните 11 години управление под патронажа - както обикновено - на Ахмед Доган.

Политологът обръща внимание, че протестите в столицата са все по-тясно фокусирани върху искането на оставката на Бойко Борисов и по-рядко се сещат да настояват за тази на Гешев. Оставката на Доган обаче не иска никой - Кръстникът няма от къде да подаде оставка.

Минчев коментира, че Борисов гъвкаво се е опитвал да избегне съдбата на своите предшественици - Филип Димитров, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев - "които платиха цялата сметка и изпиха до дъно чашата на своето коалиционно сътрудничество с ДПС".

"Борисов отказва и до ден днешен да създаде открита коалиция между ГЕРБ и ДПС и - може би твърде наивно - вярва, че като си скрие главата в пясъка, общият "щраус" на алъш-вериша му със Сарая става невидим. Напротив. Към Сарая от десетилетие тече пълноводния поток на европейските фондове, обществените поръчки и огромните корупционни масиви, чрез които функционира олигархичната машина на настоящето управление. Пари - власт - пари прим... Алчността на Сокола е пословична дори и за хищна птица, а метастазите на тумора - на Сарая са задушили всички основни публични институции на държавата.", пише Минчев.

Днес е време на поредна метаморфоза. Гущерът трябва отново да отреже опашката си като я представи за "главата". Змията в Сарая трябва да съблече поредната си кожа, ГЕРБ, с която маскира поредното си управление, коментира още политологът.

Според него договорките в тази посока са вече направени и дори допуска възможността самият Бойко Борисов да се опита да влезе в сделката и да договори оставката си срещу гаранции да не бъде безпокоен в бъдеще.

"Вече 30 години България потъва в безвремието с успеха на олигархичната мафия да договори поредица от ритуали за смяна на политическата кожа - СДС, НДСВ, Тройна коалиция, ГЕРБ, Орешарски, ГЕРБ ... и да запази контрола си върху обществото и завладяната държава. Днес тече поредното изхлузване на поредната политическа кожа... Възможно ли е някой да настъпи главата на змията, преди да се е пременила с нова кожа? На времето възрожденците пееха "Дорде е мъничка змията..." Голяма е вече змията, ненаситна е... Не съм оптимист - не и днес, когато гледам какво се случва. За пореден път", пише още Минчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари