Официалното откриване на Маратона на четенето 2015

1

В Русенската библиотека стартира Маратонът на четенето

Днес в Детския отдел на Регионална библиотекаЛюбен Каравелов“ - Русе беше официалното откриване на Маратона на четенето 2015.

Събитието откри директорът на Русенската библиотека Теодора Евтимова. Тя отбеляза значимостта на кампанията, чиято цел е да стимулира четенето и да фокусира общественото внимание към негативните тенденции, свързани с грамотността при децата и мястото на книгите в тяхното ежедневие. Тя отбеляза, че периодът, през който се провежда Маратонът на четенето, се откроява с две важни дати - Международният ден на детската книга - 2 април и Международният ден на книгата и авторското право – 23 април. На 2 април тази година се отбелязва и 210-годишнината от рождението на датският писател Ханс Кристиан Андерсен.

Заместник-областният управител на Русе Явор Янчев привества организаторите за чудесната инициатива и постави началото на Маратона с приказката на Андерсен „Принцесата и граховото зърно“. Сред гостите на събитието бяха и Кремена Кръстева - инспектор в Отдел „Образование, младежки дейности и спорт“ при Община Русе, директори на русенски училища и детски градини, университетски преподаватели.

Тази година Регионална библиотекаЛюбен Каравелов“ - Русе се присъединява към националната кампания с поредица от инициативи, които се реализират в партньорство с преподаватели и студенти от Русенски университет „Ангел Кънчев“. Облечени като литературни  герои, студенти от Факултета по „Природни науки и образование“ се включиха в откриването на Маратона като четоха популярни приказки. Най-малките участници в събитието бяха възпитаниците на ЦДГ „Радост“, които прочетоха избрани откъси от свои любими книжки и показаха, че вече могат да четат.

Маратонът на четенето, който организира Регионална библиотекаЛюбен Каравелов“ тази година, се реализира съвместно със Сдружение „Културни пространства“ - Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари