Очакват ни екстремни климатични явления заради топенето на двата полюса

0
Температура в света ще се повиши с 3-4 градуса по Целзий
Температура в света ще се повиши с 3-4 градуса по Целзий

Очаква се температура в света да се повиши с 3-4 градуса по Целзий до 2100 г.

Екстремните климатични явления, заради които части от Европа и Северна Америка се покриха напоследък със сняг, докато горски пожари бушуваха в австралийската жега, ще стават все по-изявени заради топенето на ледовете на двата полюса, съобщи БТА.

Британски, германски, канадски, новозеландски и американски учени използваха климатични модели, за да симулират какво ще се случи, когато водата от топящата се ледена покривка на Гренландия и Антактика навлезе в световния океан. Тя ще промени океанските течения и ще предизвика промени в климата в цял свят. 

Моделът показа, че в някои райони по света промените в океаните ще предизвикат още по-екстремни климатични прояви и по-голямо вариране на температурите спрямо предишни години.Въпреки студената вълна в САЩ, заради която температурата в Чикаго стана по-ниска, отколкото на Северния полюс, общо температурите в света се покачват и биха могли да се повишат с 3-4 градуса Целзий до 2100 г. 

Изследването, ръководено от Ник Колидж от университета "Виктория" в Уелингтън, е първото, използвало детайлни модели и на антарктическата, и на гренландската ледена покривка, заедно със спътникови наблюдения за промените в тях. Така прогнозите са по-точни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари