Очаква ни много слънце в началото на септември

1
Очаква ни горещ уикенд, в началото на септември също ще става за морска почивка
Очаква ни горещ уикенд, в началото на септември също ще става за морска почивка Снимка: Dunavmost

Очаква ни горещ уикенд, в началото на септември също ще става за морска почивка

Жълт код за горещо време през последните дни, температурите достигнаха 38-40 градуса. Синоптикът Петър Янков посочи в студиото на "България сутрин", че горещото време, с температури над 33 градуса, ще продължи събота и неделя.

"Днес малко ще се понижат температурите, тъй като над страната ще се настани топла, но влажна въздушна маса. Повече ще вали в Дунавската равнина. През нощта около 15 л/кв.м превалявания се очакват в района на Русе и Силистра. Събота и неделя отново ни очаква много слънце с температури между 33 и 38-39 градуса", прогнозира той.

Вълнението по морето в събота ще се увеличи, вълните ще достигат два метра по южното крайбрежие и метър - метър и половина по северното. В неделя вълнението ще отслабне, но се очаква мъртво такова, стана ясно още от думите на Янков пред Bulgaria ON AIR.

Синоптикът добави, че времето ще бъде подходящо за високопланински туризъм. На височина над 2500 температурите ще бъдат между 14 и 17 градуса, около 1500 - между 24 и 26-27 градуса. Валежи не се очакват.

"Докато в Западна Европа температурите са между 22 и 28 градуса, над източната половина от континента от юг се пренася топъл и сух въздух. Това е главната причина за високите температури. До края на август рекорди не се очакват. Ще има високи температури в началото на септември, чувствително ще се повишат градусите между 3-и и 5-и, за да преминат в дългосрочен план студени и влажни въздушни маси. Очаква се много слънце в началото на септември и до 39 градуса в южните райони", прогнозира Янков.

И отбеляза, че след тези дати времето ще се преобърне и температурите чувствително ще се понижават.

По думите на синоптика в Гърция обстановката за прогнозиране на пожари е по-лесна в сравнение с тази у нас. А при нас има условия за пожари в Странджа, Сакар и Добруджа.

"Интересни са мерките, които взимат нашите южни съседи - ограничаване на туристи и други хора в гористи местности. При нас не съм чул да се прилагат тези сериозни забрани. Хубав пример е и при нас да се прилагат, по-добре превантивно да се вземат мерки", подчерта Янков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари