Обявиха грипна епидемия в Шумен и Велико Търново

1
Броят на болните от грип и остри респираторни заболявания расте
Броят на болните от грип и остри респираторни заболявания расте

Броят на болните от грип и остри респираторни заболявания расте

Предстои обявяване на грипна епидемия във Великотърновска област и Шуменска, грипна ваканция не се предвижда, в учебните заведения, където има по-голям брой заболели ученици, ще се преминава в дистанционна форма на обучение.

Очаква се грипната епидемия във Велико Търново да бъде обявена от 30 януари, до 5 февруари, след съгласуване на данните с Министерството на здравеопазването.

Областният оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания в Шумен пък взе решение за обявяване на грипна епидемия в областта от 31 януари до 7 февруари, съобщиха след заседание на щаба от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Временните противоепидемични мерки се налагат заради рязкото увеличение на заболелите от грип и остри респираторни заболявания на територията на областта през миналата седмица.

По данни от наблюдението на здравните власти, в периода 22-28 януари, регистрираните случай в Търново са 209,18 на 10 хил. души население спрямо 148,82 на 10 хил. души през предходната седмица.

Шумен също показва повишената заболяваемост от грип и остри респираторни заболявания, отчетени са епидемични стойности от 269 на 10 хил. души, с цел прекъсване на епидемичния процес.

В лечебните заведения за болнична помощ предстои преустановяване на свижданията. В лечебните заведения за извънболнична медицинска помощ ще бъдат ограничени плановите консултации на здрави бременни жени и деца, както и профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации.

Ще бъде организиран стриктен всекидневен филтър от медицинските специалисти в детските градини и ясли, както и в центровете за социални услуги за недопускане на деца и лица с клинични симптоми за остри заразни болести.

Задължително е носенето на защитна маска за лице в лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, в специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, както от медицинския персонал, така и от посетители.

Щабът за бора с грипа и острите респираторни заболявания във Варна пък предлага обучението на учениците да е неприсъствено от 30 януари до 5 февруари.

Това съобщи след заседание на щаба директорът на Регионалната здравна инспекция в крайморския град проф. Цонко Паунов.

Предложението ще се изпрати до министерствата на здравеопазването и на образованието. Неприсъственото обучение се отнася за учениците в цялата област.

Към момента най-голяма е заболеваемостта във възрастовите групи от пет до 14 и от 15 до 29 години. Общата заболеваемост в областта се е вдигнала на 246 на 10 хил. души.

Припомняме, че през миналата седмица на територията на областта беше обявена грипна епидемия, но учениците продължиха присъствено обучение. Заболеваемостта преди седмица беше 213,68 на 10 хил. души население.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари