Обявиха грипна епидемия в Добрич

0
Отчита се интензивно нарастване на броя на хората с остри респираторни заболявания
Отчита се интензивно нарастване на броя на хората с остри респираторни заболявания Снимка: БГНЕС / архив

Отчита се интензивно нарастване на броя на хората с остри респираторни заболявания

Грипна епидемия е обявена на територията на област Добрия за периода 5 – 12 февруари. Това съобщи за медиите директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) доктор Светла Ангелова, предаде БТА.

Тя допълни, че решението е взето след проведено второ заседание на Областния оперативен щаб с цел оценка на ситуацията в област Добрич по отношение разпространението на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ).

През периода 22-28 януари в Добрич нараства интензитетът на регистрираната заболяемост от ОРЗ. От 15 до 21 януари са регистрирани 120 заболели, което е 165,98 на 10 хиляди души. През седмицата 22-28 януари заболяемостта се е покачила до 141 заболели или 195,02 на десет хиляди души.

Доктор Ангелова посочи още, че в три от възрастовите групи са достигнати епидемични стойности. При децата на възраст от 0 - 4 години се наблюдава заболяемост от 1145,51. При възрастова група 5-14 години заболяемостта е 876,31, а при младежите 15 до 29 години - 229,47.

От изпратени 34 проби от амбулаторно прегледани и хоспитализирани пациенти за изследване в Националната референтна лаборатория, пет са положителни за грипен вирус тип А, пет са положителни за други респираторни вируси.

По данни на Регионалното управление по образованието (РУО) - Добрич от учебни занятия отсъстват около 15 процента от учениците в учебните заведения в областта.

След анализ на епидемичната ситуация е взето решение за обявяване на грипна епидемия и въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на област Добрич за срок от 05.02.2024г. до 12.02.2024г. включително.

Преустановяват се плановите консултации на здрави бременни жени и деца, профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват от общопрактикуващите лекари, преустановяват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ (изключения се допускат само за терминално болни пациенти) и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Мерките предвиждат още провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските заведения и училищата, като откритите болни деца се връщат по домовете; недопускане до работа на заболели лица от персонала, извършване на засилена текуща дезинфекция на повърхности и често проветряване на помещенията в детските заведения и училищата.

РЗИ - Добрич препоръчва всички лица със симптоми на остро респираторно заболяване (повишена телесна температура, хрема, болки в гърлото, кашлица, отпадналост и др.) да си останат вкъщи при възможност и да посетят лекар. Да ограничат контактите си, особено с малки деца, бременни жени и стари хора.

От особено значение е спазването на дистанция и избягване на места със струпване на хора, поради лесния механизъм на предаване на респираторните вируси - чрез кихане и кашляне.

Редовно прилагане на лична хигиена и дезинфекция също ще помогне за намаляване на заразяването с респираторни вируси при допир до заразени повърхности и тяхното преминаване чрез ръцете през лигавицата на очите, устата и носа в човешкия организъм.

Всеки болен с остро респираторно заболяване е препоръчително да носи защитна маска при контакт с други хора, посочват още от РЗИ.

Поради струпване на болни от грип и ОРЗ в лечебни заведения, при посещение при лекар, независимо дали сте болни от респираторно заболяване или не, също е препоръчително носенето на маска, както и при общуване с възрастни хора и бременни жени.

Заради грип и остри респираторни заболявания от 29 януари е преустановен присъственият учебен процес във Варна, Пазарджик и Перник, в София- област и Ямбол от 1 февруари.

Два дни грипна ваканция бе обявена и в Пловдив.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари