Обучават учители и ученици в Русе с игра за климата

0

„Климатична фреска“ е иновативен инструмент за въвеждане на климатично образование в училищата

Община Русе се включва в инициативата за въвеждане на климатично образование в русенските училища чрез използване на иновативен инструмент, наречен „Климатична фреска“ /Climate fresk/. В провелото се през уикенда в СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ обучение като първи етап от кампанията се включиха 37 учители от 9 общински училища. Под формата на игра бе показана връзката между човешката дейност и климатичните промени.

Климатична фреска“ е разработена през 2015 г. от френския специалист по климата Седрик Ригенбах и е базирана на докладите на Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC). Те осигуряват научна информация по въпросите, свързани с измененията на климата, като всеки от тях е над 2000 страници. Най-важното от тези доклади може да се научи само за три часа, докато се играе „Климатична фреска“. Работилницата има за цел по леснодостъпен и забавен начин да даде цялостно разбиране за същността на климатичните промени. С помощта на сертифициран фасилитатор и комплект от 42 илюстрирани карти участниците откриват причинно-следствените връзки между човешката дейност и различните елементи на климатичната промяна. „Климатичната фреска“ се играе на групи по 5 до 8 участници. Всеки участник може да премине допълнително обучение и след това сам да организира работилници.

В края на играта, ако картите са наредени правилно, показват как човекът влияе на природата, информират от Общината.

През 2022 г. 15 деца от Общинския младежки дом взеха активно участие в играта „Климатична фреска“. Тя се организира в рамките на партньорство на Община Русе с Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Асоциацията на Дунавските общини „Дунав“ по програмата на Европейската комисия и Съвместния изследователски център (Joint Research Center) „Науката среща регионите“.

Реализирането на дейностите по обучение на учителите е планирано в приетия от Общинския съвет План за младежта за 2023 г. в Раздел „Подкрепа за неформалното обучение чрез разширяване на мрежата от доставчици“, Дейност 9 „Организиране на инициатива за въвеждане на климатично образование в гимназиален етап – Климатична фреска 2023“, а финансирането е в размер на 5000 лв.

Предстои да се осъществи и вторият етап от инициативата, в който ще бъдат обучени 10 фасилитатори, по един от всяко училище. Всеки от тях ще може да организира работилници „Климатична фреска“ и да ги споделя със своите колеги и ученици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    4
    Само да вметна:
    Сега Китай изгаря повече въглища, отколкото останалия свят взети заедно, и Китай строи шест пъти повече нови електроцентрали, работещи с въглища, отколкото останалата част на света взети заедно. Но по някаква причина кравите и биковете се намаляват в Европа според програмата за емисии на CO2 с комбиниран въглероден отпечатък. Защо ли? Ммм?
  • 12
    3
    Алоуууу,
    Ето ви малко материал за размисъл относно тези така наречени „климатични промени“! Приятно гледане и ...МИСЛЕТЕ с главите си! https://rumble.com/v2fhwdk-146961704.html
  • 13
    2
    Асан, на 71 години
    Навремето бъркахме по гащите на Айшетата, за да изучаваме Сексологията. Сега тези се заиграват с климата. Ами да влязат в пещта дето се пече ляба, който си похапват, и да разберат какво им е бъдещето. ПЕПЕЛ и ДИМ. В краен случай, може да си побъркат и по гащите, да видят че там няма никой и всичко е суха пържола, и маркуч за поливане. Аааамин.
  • 19
    1
    Алоуууу,
    Само не се „заигравайте“ с климата, да ви путките майчини еба! Тия приказки за „климатичните промени“ и „въглеродните емисии“ са пълна ЛЪЖА, която не слиза от устите на американско-чифутските метастази! Трябва да сте наистина кръгли идиоти, за да не разбирате, че това е просто техен инструмент да ви държат в подчинение! А също и „данък въздух“, който те искат да им плащаме! МИСЛЕТЕ с главите си!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари