Община Русе се включва в образование на учениците за климатичните промени

0
За цепта ще бъде използван уъркшоп, наречен „Климатична фреска“
За цепта ще бъде използван уъркшоп, наречен „Климатична фреска“ Снимка: Фейсбук

За цепта ще бъде използван уъркшоп, наречен „Климатична фреска“

Община Русе е партньор на инициативата за въвеждане на климатично образование в русенските училища чрез използване на иновативен инструмент, наречен „Климатична фреска“ /Climate fresk/. Работилницата има за цел по лесно достъпен и забавен начин да даде цялостно разбиране за същността на климатичните промени.

Климатична фреска“ е уъркшоп, който се провежда под формата на игра и е разработен през 2015 г. от Седрик Ригенбах - френски специалист по климата, преподавател, консултант и бивш директор на „The Shift Project“ – асоциация, работеща за поствъглеродни решения. С помощта на сертифициран фасилитатор и комплект от 42 илюстрирани карти участниците откриват причинно-следствените връзки между човешката дейност и различните елементи на климатичната промяна. Климатичната фреска се играе на групи по 5 до 8 участници. Всеки участник може допълнително да се обучи да бъде фасилитатор и да организира работилници.

Проектът е създаден изцяло въз основа на докладите на Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC). IPCC е орган на ООН, който осигурява научна информация по въпросите, свързани с измененията на климата като предоставя регулярни, научно обосновани оценки на климатичните промени, тяхното въздействие и бъдещи рискове, както и възможности за адаптиране и смекчаване на последствията.

Климатичната фреска беше част от официалната програма на световната среща СОР27 в Египет тази година. До момента в работилницата са участвали над 700 000 души от целия свят, а в България броят надхвърля 1 300.

В обучението в Русе с 40 учители ще се включат СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, СУПНЕ „Фридрих Шилер“, СУ „Йордан Йовков“, СУ „Възраждане“, АЕГ „Гео Милев“, МГ „Баба Тонка“, СУ „Христо Ботев“ и СУ „Васил Левски“.

При реализацията на настоящия проект учителите ще обогатят собствените си знания и ще могат да говорят свободно по тема, която става все по-актуална в обществото и в образованието. Учениците ще получат нови знания и ще придобият ценни умения за един сериозен глобален проблем и ще бъдат мотивирани за промяна. Включилите се училища в проекта ще се позиционират като модерно училище, ангажирано с обществени проблеми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Абе, ей,
    Що за идиоти сте, бре?!! Децата не знаят история, география, физика, химия, алгебра, геометрия и български език, а вие им пълните главата с измислените глупости на глобалистите, ваш'та мама недоклатена дейба?!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари