Общински съветници изригнаха срещу бежански центрове

0

Общинските съветници Димитър Анастасов Карбов и Ганчо Маринов Ганев подадоха заявление до председателя на Общински съвет Варна. В него те настояват Общински съвет Варна да приеме декларация срещу настаняването на мигранти (наричани бежанци по непонятни причини).

Ето и точния текст:

Уважаеми Г-н Балабанов,

В медиите се появи информация, че в град Варна ще бъдат изградени общежития от затворен и отворен тип, в които да се настаняват нелегални имигранти. Подобен евентуален акт на демонстрация на криворазбрана солидарност ще има еднакво негативен краткосрочен, но и дългосрочен ефект. Гражданите на Варна не одобряват изграждането на какъвто и да било център за настаняване на бежанци. Дори и слуховете за подобно начинание нагнетяват напрежение сред обществото.

Няма нищо по-ценно от живота и безопасността на гражданите.

Пред нас не бива да стоят други интереси, освен тези да опазим спокойствието и просперитета на варненци. Практиката от други подобни общежития, изградени на територията на други общини, показва, че настанените в тях лица не подлежат на социализация и интеграция. Това в общия случай са хора, които по своя характер представляват криминогенен състав. Евентуалното присъствие на подобни елементи представлява заплаха за сигурността. Последствията нямат в никакъв случай положителен характер.

Безспорно е, че даже и слухове, те водят до създаване на напрежение сред гражданите на общината и е необходимо Общински съвет – Варна да излезе с решение по този въпрос. Приложено Ви изпращаме мотиви и проект за решение: Приемане на декларация от Общински съвет – Варна срещу настаняването на лица с различна религиозна, етническа и културна принадлежност от чужди държави на територията на община Варна в центрове за настаняване, общежития или други организационни форми за настаняване на чужденци с предоставено убежище или международна закрила.

Следват мотивите. В тях общинските съветници заявяват, че европейското законодателство толерира мигрантските вълни, без каквато и да е защита на българския или който е и да национален интерес.

Европейското законодателство стоварва върху най-бедната държава – член на ЕС да осигури на т.н. „бежанци“ жилища, работа, социално и здравно осигуряване, детски надбавки. Лицата с бежански и хуманитарен статут могат да закупуват недвижими имоти в България. Лицата с бежански статут могат да получат българско гражданство след три години, а тези с хуманитарен статут- след 5 години. Веднъж получили статути, тези лица получават и правото да доведат в България и своите големи семейства – сестри, братя, родители, деца и др.

Остро възразяваме срещу Постановление № 208 от 12 август 2016 г, с което Министерски съвет на Република България прие наредба, с която се регламентират условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила. С тази Наредба се възлагат за изпълнение конкретни действия на кметовете на общините, в които са включени мерки като:

- осигуряване жилище на чужденеца и неговото семейство;

- записване в детската градина поемане грижата за децата;

- записване на училище;

- провеждане на обучение по български език;

- осигуряване на личен лекар и здравно обслужване;

- поемане на здравните осигуровки на чужденеца и неговото семейство;

- регистриране в съответните структури на Агенция по заетостта и Агенцията за социално подпомагане;

- подсигуряване на работни места.

Тази Наредба е приета без обществен дебат и зад гърба на българските граждани. Тази наредба е опасна, ще генерира огромно напрежение и не работи за българската национална сигурност. В нея няма никакви лимити за броя чужденци, които ще се интегрират, няма и критерии за интеграция. …Уважаваме европейските ценности, но над общата европейска политика поставяме България, българския национален интерес

Предложение за решение, което да се приеме от общинския съвет:

…2. На основание чл. 21, ал. 1, т. 23 от ЗМСМА, Общински съвет - Варна не дава съгласието си кметът на община Варна да предприема действия по изпълнение на ПМС № 208 от 12 август 2016 г и да подава заявление да Държавна агенция за бежанците за сключване на споразумение за интеграция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари