До 210 деца мигранти тръгват на училище в столицата

0
Държавната агенция за бежанците търси фирма, която да превозва безплатно учениците
Държавната агенция за бежанците търси фирма, която да превозва безплатно учениците

До 210 деца, чакащи за статут на бежанци, ще тръгнат на училище в София на 15 септември, става ясно от обществена поръчка на Държавната агенция за бежанците (ДАБ).

Тя е обявила, че търси фирма, която да превозва безплатно учениците от софийските центрове за настаняване до няколко столични учебни заведения, пише Вестник СЕГА.

Децата от центъра в "Овча купел" ще учат в 66-о училище "Филип Станиславов", а тези от "Военна рампа" - в 59-о основно училище "Васил Левски", 74-то училище "Гоце Делчев, 54-то училище "Св. Иван Рилски" и гимназията по облекло "Княгиня Мария Луиза". От центъра във "Враждебна" децата ще се превозват до 85-о СОУ "Отец Паисий" и 124-то основно училище "Васил Левски". За превоза до училищата са предвидени 70 хил. лв. без ДДС. 

В документацията към поръчката е описано, че учениците до седми клас трябва да бъдат превозвани 170 дни, а тези до дванадесети клас - 180 дни. От всеки от трите центъра - "Овча купел", "Военна рампа" и "Враждебна" - се предвижда да има по максимум 34 деца до седми клас и 36 - до дванадесети клас, тоест общо до 210. Не е ясно дали ДАБ ще успее да сключи договори за транспорт до началото на учебната година. Поръчката е обявена на 25 август. 

Това ще бъде поредният опит децата на идващите у нас мигранти да бъдат интегрирани. Традиционно чужденците използват България само за да влязат на територията на ЕС и да получат някакъв статут, а след това бързо поемат към Западна Европа. Част от семействата обаче остават и дори записват децата си в училище. В началото на 2017 г. в българските училища бяха записани общо 119 деца бежанци. 

От медията са се свързали с две столични училища, в които ще учат афганистанчета. В гимназията по облекло в IХ клас е записано момиче, което говори отлично български език и е завършило VIII клас в София с успех над 5. Неговите родители са физици и то е отлично интегрирано. 

От регионалния инспекторат все още не са разпределили колко ученици чужденци ще учат в 59-о основно училище, казаха от там. Миналата година там са учили 14 деца от Афганистан, като само едно е било непридружено и е останало само 2-3 дни. От тях тази година остават само 4 - всички останали са заминали. Те са били от предучилищната група до VIII клас. 

Децата не са знаели български и след часовете с тях са работили учителите филолози. Помагали и социалните работници и преводачите на агенцията. На края на годината афганистанчетата са завършили успешно, като разбирали и говорели езика. Някои се оказали отлични математици, проблеми имали само по разказвателните предмети заради по-бедния си речников запас. Две от осмокласничките, които посещавали училището забрадени, в края на годината взели участие в училищния концерт, като свалили забрадките и облекли български народни носии. Момичетата и сега продължавали да се обличат съвременно. 

Няма официална статистика колко деца бежанци има в момента в България, тъй като заради нелегалното отпътуване към Западна Европа броят им се мени непрекъснато. На страницата на агенцията за бежанците има статистика, че от 1 януари до 31 юли 272 непридружени деца са подали молби за статут у нас. Общият брой на потърсилите закрила за същия период е 2319 души. Няма информация колко от тях все още са тук, но едва ли са много - през последните месеци бежанските лагери са полупразни. По данни на ДАБ 553 деца са получили статут през първите 7 месеца т.г. Те обаче би трябвало да са напуснали бежанските общежития и за тях няма информация дали са останали у нас, ще ходят ли на училище и къде.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари