Общините искат 300 милиона лева за справяне с бедствията

0
Това каза във Велико Търново вътрешният министър Младен Маринов
Това каза във Велико Търново вътрешният министър Младен Маринов

300 млн. лв. искат българските общини за справяне с пораженията от природните бедствия.

Заявките, дадени до този момент са четири пъти повече от сумата, с която разполага Междуведомствената комисия за възстановяване е подпомагане. Това каза във Велико Търново вътрешният министър Младен Маринов.

„Парите са недостатъчно. Трябва приоритетно и процентно да отговаряме на всички нужди. След средата на годината оставяме един резерв, който се разпределя накрая, с оглед да можем да направим анализ на всички неоходимости. Тогава ще направим всичко възможно да отпуснем още”, каза министърът.

Велико Търново бе един от рисковите региони, които той посети за да се запознае със ситуацията след падналите валежи. Вследствие на изсипалите се 110 л. на кв.м. водите на река Янтра се вдигнаха застрашително и достигнаха 5,85 метра. Водата мина през зидовете и заля част от двора на средновековната църква „Св. 40 мъченици”, която се намира под хълма Царевец, на брега на реката.

За щастие до заливане на жилищни сгради не се стигна и в понеделник след обяд водите на реката започнаха бавно да се отдръпват и да си влизат в коритото. Това накара живеещите в най-ниските квартали, Асенова махала и Света гора да си отдъхнат, след като цяла нощ понечето от тях не са спали заради страх от заливане на жилищата им.

Последното сериозно повишаване на нивото на Янтра бе през 2006 г., когато водите потопиха под водата първите етажи и мазетата на къщите на болярите, а също и южния пътен възел и част от индустриалната западна зона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари