Община Русе все още не е подписала нито едно споразумение с МРРБ за инфраструктурни проекти

0
Обяснение даде заместник-кмета Златомира Стефанова
Обяснение даде заместник-кмета Златомира Стефанова Снимка: Dunavmost

Обяснение даде заместник-кмета Златомира Стефанова

Четири месеца след гласуването на държавния бюджет за 2024 г. Община Русе все още е подписала нито едно споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за изпълнение на инфраструктурни проекти. Това стана ясно след запитване до пресцентъра на ведомството, съобщи “За истината”.

В края на миналата година по идея на тогавашния финансов министър Асен Василев всяка Община трябваше предварително да подаде проекти за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на общински обекти, които да изпълни до 2026 г. Те бяха включени в приложение към приетия Бдюжет 2024.

Размерът на максимално допустимото финансиране зависеше от големината на всяка община. За Русе прагът беше 50 милиона лева, което стигна за общо 17 проекта за ремонт на улици, обществени сгради, Художествената галерия и други.

След като в приетия от Народното събрание Бюджет 2024 влязоха почти 1700 проекта за близо 4 млрд. лв., на ред дойдоха общините. При условие, че внесените документи от всяка община отговарят на изискванията за финансиране, те сключват споразумения с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за финансова подкрепа за реализация на предложенията.

В началото на март от МРРБ публикуваха съобщение, че са подписани 442 споразумения със 115 общини. “Очаква се през следващата седмица (18-24 март – бел.а.) да бъдат подписани още 141 споразумения, които са напълно окомплектовани, а за тези в които са установени пропуски се води комуникация с местните власти за отстраняване на неточностите”, се казва още в съобщението.

От отговори на МРРБ стана ясно, че към 26 март “Община Русе все още не е подала в МРРБ заявления за финансиране”. На този фон други по-малки общини като Венец и Никола Козлево вече са готови с документацията и изпълняват своите проекти.

Обяснение защо нито от 17-те проекта на Община Русе не е придвижен към МРРБ даде заместник-кметицата по “Международни програми и проекти, инвестиции и собственост” Златомира Стефанова по време на заседанието на русенския общински съвет в края на март.

Тя заяви, че Община Русе се е възползвала от правото си да поиска промяна на списъка с проекти. Според правилата предложението трябва да бъде одобрено от Народното събрание в срок до 31 март 2024 г.

Едва след като промените бъдат прието от Народното събрание (…), то тогава Община Русе може да предприеме действия по сключване на споразумения”, каза Стефанова пред общинските съветници. От думите ѝ стана ясно, че подаденият актуализиран списък включва 14 проекта – с 3 по-малко от първоначално включените в Бюджет 2024.

Обсъждането на подадените актуализирани списъци от общините за инфраструктурни обекти тепърва се разглежда в Народното събрание. На първо гласуване на 4 април в комисията по бюджет и финанси обновеният списък е бил одобрен, но тепърва предстои той да се разгледа и гласува окончателно в пленарната зала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Пак с любов
    Е който го може, си го може!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари