Община Русе ще усвоява средства по нови 6 евро проекта

0
Общински съвет - Русе даде съгласие Община Русе да сключи договори и партньорски споразумения по 6 европейски проекта
Общински съвет - Русе даде съгласие Община Русе да сключи договори и партньорски споразумения по 6 европейски проекта

На извънредна сесия днес Общински съвет - Русе даде съгласие Община Русе да сключи договори и партньорски споразумения по 6 европейски проекта в областта на науката, образованието , социалните дейности и транспорта, информира ТОП НОВИНИ. 

Проект „Ранна социализация чрез успешна образователна интеграция“ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ е одобрено за финансиране чрез Сдружение „Българо-Румънски трансграничен институт по медиация“. Проектът ще се изпълнява в партньорство с Община Русе; Община Ветово; ЦДГ „Червената шапчица“, гр. Русе; ЦДГ „Ралица“, гр. Русе; ЦДГ „Пинокио“, гр. Русе; ЦДГ „Роза“, с. Ново село, общ. Русе; ОУ „Никола Обретенов“, гр. Русе; ОДЗ „Щастливо детство“, гр. Ветово; ОДЗ „Звънче“, с. Смирненски, общ. Ветово и ОУ „П.Р.Славейков“, с. Смирненски, общ. Ветово. Размерът на Безвъзмездната финансова помощ е 495 689,15 лева. Продължителността на изпълнение на дейностите е 30 месеца. Проектът ще допринесе за формиране на благоприятни условия и подкрепяща среда за активно социално приобщаване на децата в неравностойно положение и за изграждането им като пълноценни личности и граждани в Община Русе и Община Ветово.

Партньорско споразумение по проект „Богатството на различията – приобщаващо образование за интелигентен растеж“ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Проектното предложение е насочено към осигуряване на равен достъп до образователната среда на деца от етнически и/или маргинализирани групи. Ще се изпълнява в партньорство с шест детски градини: „Снежанка“, „Звездица“, „Зора“, „Детелина“, „Незабравка“, „Русалка“ и сдружение „Център Динамика“. Размерът на Безвъзмездната финансова помощ е 500 000,00 лева. Продължителността на изпълнение на дейностите е 30 месеца.

Проект "Иновативни решения за устойчива мобилност на хора в периферните градски квартали и товарна логистика без вредни емисии в градските центрове" има за цел да демонстрира и тества потенциала и възможността за прилагане на интегрирани и широкообхватни мерки за градско планиране и устойчива мобилност, които да повишат качеството на живот на жителите в градовете, с фокус върху периферните и нововъзникващи квартали и екологично чистата организация на градските товарни превози. Продължителността на проекта е 48 месеца, а общият размер на бюджета е 19 661 240,19 евро, като за Община Русе финансирането възлиза на 638 087,50 евро – 100% безвъзмездна финансова помощ. Предвид изискванията на програмата дейностите да се реализират в периферни за градовете квартали с нарастващо население и повишаващо се натоварване на транспортните мрежи, за гр. Русе изпълнението на проектните мерки ще се съсредоточи в рамките на кв. "Дружба".

Прилагането на мерките по проекта за гр. Русе се очаква да допринесе за постигането на 20% спад на употребата на лични автомобили, 15% ръст при използването на активни начини за придвижване, чрез подобряване на условията за пешеходно и велосипедно придвижване в избрания демонстрационен квартал, 20% ръст при употребата на обществен градски транспорт и 15% ръст на надеждността на услугите на ОГТ в гр. Русе. Заедно с договора ще бъде гласувано и партньорското споразумение.

Проект „Лаборатория за успех“ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ предвижда създаване на условия за ранно социално приобщаване чрез ефективно предучилищно възпитание и подготовка на децата от етническите малцинства от малките населени места в Община Русе. Проектът  ще се изпълнява в партньорство с Община Русе, ОДЗ „Снежанка“, ОДЗ „Приказен свят“, СОУ Васил Левски“ и СНЦ „Пегас“. Размерът на Безвъзмездната финансова помощ е 252 522,00 лева. Продължителността на изпълнение на дейностите е 24 месеца.

Проект „Заедно – вчера, днес и утре“ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ ще се изпълнява в партньорство с Община Русе, ОДЗ „Детелина“ и СНЦ „Пегас“. Размерът на Безвъзмездната финансова помощ е 195 572,00 лева. Продължителността на изпълнение на дейностите е 24 месеца. С този проект ще се създадат предпоставки за успешна социализация, ефективно предучилищно възпитание и подготовка на деца от етническите малцинства от детски градини от гр. Русе, чрез провеждане на допълнителни занимания, насочени към приобщаването и адаптирането им към предучилищния процес и създаване на умения за равен старт в образованието.

Проект „Различни заедно вървим по пътя към училището родно“ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ ще се изпълнява в партньорство с Община Русе и Фондация „Устойчиво общество“. Размерът на Безвъзмездната финансова помощ е 296 030,49 лева. Продължителността на изпълнение на дейностите е 18 месеца. Проектът предвижда образователна и междукултурна ингеграция на 60 деца от ЦДГ „Чучулига” в неравностойно положение и от маргинализирани групи от 3-6 г.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари