Община Русе се включи в националната кампания за борба с инсулта

0
Пантеонът ще светне в лилаво на 29 октомври
Пантеонът ще светне в лилаво на 29 октомври

Пантеонът ще светне в лилаво на 29 октомври

Община Русе се включи в кампанията по случай Световния ден за борба с инсулта 29 октомври, чийто акцент е осветяването на обществени сгради в лилаво – цветът на борбата с тежкото състояние. Тази година инициативата минава под егидата на Световната организация за инсулт (WSO) и Асоциацията за инсулт и афазия в България, като се подкрепя от Министерството на здравеопазването, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Националното сдружение на общините в България и много представители на българския бизнес.

В инициативата се включиха много общини, като на 29 октомври ще бъдат осветени обществени сгради, паметници на културата и исторически обекти в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Силистра, Добрич и Враца. Община Велико Търново ще освети крепостта „Царевец“, в Ловеч ще светне в трибагреника средновековната крепост Хисар, а в Русе съпричастността към инициативата ще се покаже с осветяване в лилаво на Пантеона на възрожденците.

Кампанията се провежда в условията на активна работа по съставянето на Национален план за борба с инсулта. В края на миналата година България се присъедини към Европейския план, като припозна една от основните му цели, а именно намаляването на броя на инсултите с 10 на 100 до 2030 година. Това може да се постигне с правилна превенция, а като първа и основна стъпка се препоръчва научаването на симптомите на инсулта и правилната реакция, при тяхното установяване.

За първа година по случай 29 октомври ще бъде създадена интерактивна карта на всички местоположения в страната, на които могат да бъдат намерени информационни материали, свързани с превенцията на инсулта. Те ще бъдат поставени във всички социални услуги за възрастни хора и в пенсионерските клубове на територията на общината, а на ул. „Черно море“ 2, където се помещават общинските отдели „Социални дейности“ и „Здравни дейности“, целогодишно ще могат да бъдат открити листовки на Асоциацията за инсулт и афазия.

Планират се и редица съвместни дейности, които ще бъдат насочени към пострадалите от инсулт и техните семейства.

От Асоциацията за инсулт и афацизия се обръщат с апел към всички граждани да отделят няколко минути, за да се запознаят със симптомите на инсулта и поведението при тяхното установяване. За тази цел може да бъде изтеглено приложението STROKE RISKOMETER, с чиято помощ хората ще могат сами да определят доколко попадат в рискова група. То може да бъде изтеглено от тук:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.strokeriskometer&hl=en&gl=US

https://apps.apple.com/lb/арр/stroke-riskometer-aimdev/id1514083245

Съгласно данните на Министерството на здравеопазването в България се регистрират годишно приблизително 35 000 случая на мозъчен инсулт. От тях повече от 7000 завършват с летален изход. Преживелите мозъчния инсулт с различна степен на инвалидност годишно са повече от 28 000. При 10 % от оцелелите инвалидността е тежко проявена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото. Бъдещите разходи за лечение на инсулт в Европа могат да се увеличат до 86 милиарда евро през 2040 г., ако страните не успеят да инвестират в превенция, лечение и рехабилитация на тежкото състояние.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари