Община Русе: Незаконни строежи спъват разширението на булевард “Потсдам“

1
Собственикът на имота счита, че нямало необходимост от изграждането на четирилентов път
Собственикът на имота счита, че нямало необходимост от изграждането на четирилентов път

Собственикът на имота счита, че нямало необходимост от изграждането на четирилентов път

Собственикът на частния имот, който спъва разширяването на булевард “Потсдам“, обжалва в съда подробния устройствен план за инфраструктурния проект, съобщиха от общината, цитирани от Русе Медиа.

Според него проектът не бил от обществен интерес и нямало необходимост от изграждането на четирилентов път, без да аргументира становището си. В същото време в имота му са установени незаконни строежи, които той очевидно желае да запази, като препятства разширяването на булеварда.

Ето и цялото становище на община Русе по казуса:

Необходимостта от отчуждаване на имот, разположен по булевард “Потсдам“ е продиктувана от реализацията на важния за града ни инфраструктурен проект по реконструкцията на бул. „Потсдам“ и свързването му с пътен възел бул. „България“ – бул. „Липник“. Издадена е заповед за разрешаване изработване на подробен устройствен план /ПУП/- план за регулация /ПР/и изменение на план за улична регулация /ИПУР/.

Безспорно е наличието на обществен интерес за изграждане на обект на публичната собственост, какъвто е реконструкцията на бул. „Потсдам“, предвиждаща изграждане на 4 платна, вместо досегашните две. Булевард “Потсдам“ е продължение на товарното трасе, започващо от булевард “България“. Това трасе осъществява транзитно преминаване, за което са необходими четири ленти. Чрез уширението на булеварда се извършва предвиденото с окончателния проект на Общия устройствен план на общината /ОУПО/, приет от Общинския експертен съвет по устройство на територията, преразпределение на транспортните потоци в града, преодоляване на транспортни „тапи“, разтоварване на движението по бул. „Липник“ и транзитен товарен трафик, за който са необходими четири ленти.

Заповедта за разрешаване на посочения ПУП е обжалвана пред РАС и е образувано съдебно производство пред Административен съд - Русе.

Собственикът на имота счита, че не е налице обществен интерес и че е отпаднала необходимостта от четирилентов път, без да аргументира становището си.

В имота му е установено наличие на незаконни строежи, които същият очевидно желае да запази, препятствайки реализирането на този толкова важен за града ни по изложените съображения инфраструктурен проект.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари