Община Русе: Изсичането на дървета заради строеж е законно, плаща се обезщетение

2

 Русенецът Александър Димитров написа гневен пост в социалните мрежи  заради изсичане на здрави дървета на ул.“Муткурова“ 95

След няколко неуспешни опита да се свържа с някой от Общината, който знае защо в момента се режат две здрави, прекрасни дървета на „Муткуров“а 95, най-сетне стигнах до служителка на „Паркстрой“, която е наясно със ситуацията!  Нейното обяснение- тъй като там започва строеж, тия две дървета пречат! /на кого и по какъв начин не ми стана ясно/. И тук последва сащисването- инвеститорът си е платил глобата! и Общината му е издала предписание за отсичане на въпросните дървета! Имало си ценоразпис за глобите!“, казва Александър Димитров.

Оказва се обаче, че всичко е напълно законно, а обяснението, дадено от служителката на „Паркстрой“ не било точно, пише Русе Медиа. На запитване на медията от общинска администрация са отговорили,  че дърветата са отсечени във връзка с разрешение за строеж, за който е налична цялата изискуема документация. На терена ще се изгради жилищна сграда на шест етажа, терасовиден етаж, гаражи на първи и подземен етаж и плътни огради.

Пари действително са платени от инвеститора, само че не става дума за глоба и ценоразпис на глоби, а за обезщетение, каквото се дължи на собственика на дърветата /в случая общината/ при тяхното отсичане.

При наличие на разрешение за строеж на сгради, съоръжения, пътища и други инфраструктурни обекти нормативната уредба позволява премахването на дървета.

Когато одобрената строителната документация и разрешението за строеж изискват премахване на общинска дълготрайна декоративна растителност, се прави оценка по действащата тарифа на Община Русе за размера на обезщетението. След като то бъде заплатено, се издава становище за премахване, а изпълнението на самите дейности е за сметка на инвеститора“, обясниха още от администрацията.

Това е записано в Наредбата за изграждането и опазване на зелената система на територията на Община Русе. Аналогични са и текстовете в наредбите за зелената система в цялата страна.

Така на практика няма нормативна пречка да се отсичат здрави дървета заради нов строеж, но пък никой не задължава инвеститорите на тяхно място да засадят нови фиданки, за да се поддържа зелената система.

Преди време Dunavmost също постави въпроса на общественото внимание със статията "Масова сеч в квартал Дружба 1". Уви, затвърждават се опасенията ни, че всеки инвеститор може да прави каквото си поиска с терените, които си е купил - да сече здрави дървета, да вдига многоетажна сгради, да има вредно производство. Нямат значение нито общественото здраве или интереси, по-важното са парите, които ще плати на общината. 

Кой тогава ще защити интересите на русенци, щом самите институции абдикират? Има ли останали служители, които милеят за повече зелени пространства и чист въздух? Докога ще застрояваме всеки възможен терен, за да бъде облагодетелстван пореден бизнесмен?

Това са въпроси, които стоят на вниманието на обществеността, която е с широко затворени очи. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари