Община Русе готви промени в траурната дейност

2

Административните пречки и предизвикателствата, пред които са изправени траурните агенции, обсъди днес кметът Пенчо Милков с техни представители.

На срещата те изтъкнаха, че за първи път кмет на общината пита за проблемите им. Милков обяви готовността си за градивни промени, а необходимите нововъведения най-добре могат бъдат посочени от специалистите в съответната сфера.

В момента се подготвят предложенията за изменение на Наредба 13, които да бъдат гласувани от Общински съвет – Русе. Наредбата урежда организацията и управлението на гробищните паркове на територията на общината, а текстовете ѝ не са изменяни от 2014 година. Пенчо Милков напомни, че всички заинтересовани лица имат възможност да дават своите предложения и мнения и да участват активно в промените. Основните желания на представителите на бранша са за актуализация на цените и таксите и възможност да извършват строителни дейности по гробни места през почивните дни. Проблем за агенциите се оказва и режимът на уведомяване при извършване на траурни и каменоделски услуги. Пенчо Милко заяви, че ще се обмисли възможността това да става по електронен път.

Според представителите на траурни агенции нерядко строителни дейности се извършват от физически лица. Те настояха за повече контрол в районите на гробищните паркове.

Община Русе ще извърши нови анализи на таксите и цените на услугите и ще предложи да бъдат преразгледани от Общинския съвет.

От своя страна кметът Милков осъди остро практиката отпадъци от старите надгробни паметници да се депонират в близост до гробищния парк в кв. „Чародейка“ и прикани всички лица, извършващи каменоделни услуги, да ползват специализираното депо за строителни отпадъци.

Присъстващите бяха единодушни, че подобни дискусии са изключително полезни и ще доведат до разрешаване на дългогодишни проблеми пред бранша.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари