Пенчо Милков: Налага се да вдигнем данъците в Русе

3
Услугите и консумативите поскъпнаха неколкократно, а данъците в община Русе не са променяни от години, каза кметът на града
Услугите и консумативите поскъпнаха неколкократно, а данъците в община Русе не са променяни от години, каза кметът на града Снимка: Facebook

Услугите и консумативите поскъпнаха неколкократно, а данъците в община Русе не са променяни от години, каза кметът на града

В навечерието на заседанието на Общинския съвет - Русе на 21 декември, на което общинската администрация предлага промени в данъците и зонирането на града, Русе Медиа разговаря с кмета на Община Русе Пенчо Милков относно мотивите за тези предложения и как те ще се отразят на жителите на общината.

- Г-н Милков, кое налага да се иска увеличение на данъците в община Русе?

- Вземането на такова решение не е леко, но се налага да се справим с икономическата реалност. Услугите и консумативите поскъпнаха неколкократно, а данъците в община Русе не са променяни от години. Данък недвижимо имущество е същият от 7 години, а такса “смет” – от 2012 г. Тук е мястото да отбележа, че сегашният механизъм за определяне на данъчните оценки на имотите, които се определят от държавата и които служат за база при облагане на годишен данък сгради и такса за битови отпадъци, не е актуализиран от далечната 1998 г., а самите данъчни оценки не са променяни от 2009 г. С годините разликата при пазарната и данъчната оценка на имотите става все по-драстична и редица общини са принудени да вдигнат промилите, които определят стойността на данък недвижимо имущество и такса битови отпадъци на местно ниво. Русе не прави изключение и досега такава промяна е била задържана, особено последните 3-4 години, заради ковид-кризата, войната в Украйна и политическата нестабилност у нас.

В добавка е нужно да отбележа и още фактори, които влияят на предложението ни за увеличаване на данъците. Те са свързани със стойността на дейностите и услугите на общинските предприятия и администрация, които са се повишили неколкократно, особено през последните 2-3 години. Говоря за цени на горива, поддръжка на техника, строителни материали и всякакъв вид консумативи, повишение на възнаграждения, свързани най-малкото с ежегодното увеличаване на минималната работна заплата. При сметосъбирането например, през 2012 г. отчисленията за обезвреден отпадък са били 15 лв./тон, а сега достигнаха фрапиращите 95 лв./ тон. В същото време още от 2016 г. със средства от общинския бюджет се дофинансират дейностите, свързани с чистотата. Това намалява възможностите на Русе да се развива и да се подобрява градската среда. Както знаете, от години общината има повишени разходи и заради недобросъвестни търговци и граждани, които изхвърлят небитови отпадъци. Проблем са и нерегламентираните сметища, за чието разчистване плаща цялото ни общество.

От друга страна, за редица дейности, най-вече свързани с инфраструктурни проекти и благоустрояването на Русе, работим с външни фирми. Те пък ползват все по-скъпи материали при скока на цените. Ще дам пример с басейна в двора на ОУ „Васил Левски”. Строителната фирма, която спечели поръчката и започна изграждането му, обяви несъстоятелност. Направихме нова обществена поръчка, осигурили сме частично финансиране за строежа на басейна през тази година, ще го осигурим и през следващата, за да продължи неговото изграждане. Сблъскваме се и с ежегодни повишения на разходите за електроенергия, вода, хранителни продукти и много други. За съжаление вместо парите в бюджета да отиват за красотата и удобството на града ни, част от тях потъват за такива разходи.

В момента самата държавна власт даде сигнали, че общините могат да предприемат тези трудни, но важни стъпки, за да се развиват. Сега решението за тази промяна отива в ръцете на Общинския съвет.

Наясно съм, че то няма да бъде прието леко от хората, но тази споделена отговорност за общото благосъстояние е изключително важна. Русенци заслужават да живеят по-добре в един чист и модерен град и ще работя активно за това.

- Реално колко повече ще плащат гражданите? Смятате ли, че увеличението е социално поносимо?

- Реално разходите на едно семейство биха се увеличили средно с около 60-70 лв. годишно или с по 5-6 лв. на месец. С приемане на новото зониране е възможно увеличението на данъка за различни видове жилища да е повече, при някои пък ще се плаща по-малко. Няма как да се даде точна стойност, защото при формирането на данъка за недвижимите имоти например има поне 6 компонента, изчисленията касаят и вида на жилищата – панел, тухла, наличие на ТЕЦ, етаж.

Важно е също, че данъкът за основно жилище се плаща с 50% намаление, а ако собственикът е с трайно намалена работоспособност, намалението е 75%. Остава в сила и отстъпката от 5 процента за плащане на данък недвижимо имущество и МПС до 30 април.

Русенци трябва да знаят също, че предлагаме изменение на Наредба 16, с което ще се въведе данъчно облекчение за всяко семейство с дете, което спортува или е с изявени заложби в извънкласни дейности по танци, пеене, вокално изкуство и музикални инструменти, изобразително и театрално изкуство и литература в община Русе. Целта е такива семейства или самотни родители, чиито деца са записани в спортни клубове или са с изявени таланти, да бъдат освободени от заплащане на „сметосъбиране и сметоизвозване“, основна част от такса битови отпадъци.

- Появиха се коментари, че от една страна, Общината декларира, че е налице голям бюджет, най-големият досега, а от друга – иска да повиши данъците, за да компенсира разходната част. Как ще обясните това противоречие?

- Няма такова. Увеличението на общинския бюджет е свързано най-вече със субсидии за подпомагане на образованието, социалните дейности, здравеопазването, културата, икономическия живот, зимно поддържане на общинските пътища в Русе и др. Това са делегирани ни от държавата дейности и ежегодно растат средствата, които ни се предоставят за тях.

По отношение на приходната част, за извършване на дейности и услуги, Община Русе осигурява около 60 млн. лв. и всичко останало е от държавната субсидия за повишените разходи. Мисля, че на всеки ще стане ясно, че няма как да насмогнем при галопиращите цени. Разходите са идентични и за общинските, и за делегираните ни от държавата дейности. Общината не е абстрактно понятие и тя е силна толкова, колкото са солидарни всички по отношение на общото благо.

- Новите зони в Русе поставят почти всички квартали под общ знаменател. Това не е ли в ущърб на хората, които не живеят в централната градска част?

- Районирането на града е утвърдено през 98-а година. Виждаме колко се промени оттогава Русе в инфраструктурно отношение. Досега централната градска част поемаше основната тежест при данъци и такса смет, а крайните квартали плащаха няколко пъти по-малки суми. Това не е справедливо, тъй като за извършването на услугите по чистотата се ползват едни и същи автомобили на фирмата за сметопочистване, работят едни и същи служители, като дори разходите за гориво, чиято цена също е нараснала доста за последните 10 години, са по-големи за крайните квартали. Мисля, че е необходимо това да се отчете.

- Как ще убедите общинските съветници да подкрепят предложенията за по-високи данъци и новите зони?

Провел съм множество разговори както на съвещания на председателските групи, така и с общински съветници. Имаме и регулярни комисии на местния парламент преди всяко поредно заседание и там темата с повишението на данъците се обсъжда на експертно ниво. Естествено, че има опоненти, но като цяло старейшините, избрани от жителите на община Русе, разбират, че подобна мярка е наложителна. Самите те са поели ангажименти пред своите избиратели определени области и сфери в града и населените места от общината да се подобрят и благоустроят, а това се случва именно чрез споделената отговорност от всички ни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    84
    Идиот съм
    Г-н кмете , на какво основание ще вдигнеш данъците на крайните квартали ?Какво направи за тях?Осветлението ли смени и сега е като ден ,пешеходните пътеки в пълен мрак .Контейнерите за смет ква е тази простотия когато и където видя контейнер е пълен .Казвате недобро съвестни съграждани хвърлят строителни или подобни материали в кофите за смет ,а да сте осигурили алтернатива .До кога Русе и областа ще е толкова западнала,че те селата в Силистренска и Разградска област са по добре от самия ни град с улици и осветление
  • 0
    83
    минчу
    Смъквай данъците и без това са високи и много.ДДС то стига.
  • 1
    82
    Никито Братованов
    Споменах ли,че съм травестит на общинска хранилка ? Пенчо ме оправя, когато иска нещо по така, а когато е зает, аз му лъскам....имиджа в интернет
  • 0
    81
    Hdhfyc
    Що бе, за кмета не са много, кого взема само 15000 лева заплата. Да не говорим за другото - комисионни и т. н.
  • 6
    80
    Пънчо
    Е нали ме избрахте пак, сега какво мрънкате
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари