Обсъждат Закона за личния фалит

0
Проектът на Закон за несъстоятелност на физическите лица отново ще мине през обществено обсъждане
Проектът на Закон за несъстоятелност на физическите лица отново ще мине през обществено обсъждане

Проектът на Закон за несъстоятелност на физическите лица отново ще мине през обществено обсъждане

Министерството на правосъдието ще събира мнения и предложения по него до 14 март 2023 г., информира Lex.bg.

Той беше внесен в предишното Народно събрание, но успя да „мине“ само през правната комисия на първо четене, като беше остро критикуван от съда и адвокатурата.

След края на 48-то Народно събрание Министерството на правосъдието е направило само една съществена промяна в предложенията си, които сега представя за обществено обсъждане. Тя се отнася за хората, които нямат секвестируемо имущество и доходи, с които да покрият разноските за производството по несъстоятелност и частично да удовлетворят кредиторите си.

Първоначалното предложение на МП беше, ако такъв човек подаде молба за обявяване в несъстоятелност, съдът да обявява неплатежоспособността му, но да отхвърли молбата за откриване на производство по несъстоятелност. А с изтичането на 8 години от това решение, задълженията на този длъжник да се погасят.

Сега концепцията е друга. Ако добросъвестният длъжник няма доходи и имущество, съдът ще открива производството по несъстоятелност, но ще го спира. То може да бъде възобновено в едногодишен срок по искане на длъжника, ако той докаже, че има секвестируемо имущество, достатъчно да покрие началните разноски в производството и за частично удовлетворяване на вземанията на кредиторите.

Ако в рамките на една година длъжникът не поиска възобновяване, съдът ще прекратява производството по несъстоятелност. С изтичането на 5 години от решението за прекратяване, задълженията на длъжника се погасяват.

Това означава, че от първото заседание по делото до заличаването на дълговете ще минават общо 6 години.

За длъжниците, които имат секвестируемо имущество, ще се развива производство по несъстоятелност, при което ще се изготвя план за погасяване на задълженията. И три години след одобряването на този план, задълженията им ще се погасяват.

Има пет вида задължения, които няма да се погасяват с изтичането на тези три години. Длъжникът трябва да продължи да плаща вземанията, обезпечени с ипотека, глобите и имуществените санкции, които са му наложени, както и задълженията си, възникнали от непозволено увреждане, издръжка и възникналите след откриване на производството по несъстоятелност, които са останали неудовлетворени.

Приемането на Закон за несъстоятелност на физическите лица е ангажимент на България по Плана за възстановяване и устойчивост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари