Само за 3 дни НЗОК взе решение да плати лечението на девойка

0
Съученици на Мила от Пловдив помолиха за помощ лично Бойко Борисов
Съученици на Мила от Пловдив помолиха за помощ лично Бойко Борисов

Само за три дни здравната каса взе решение да плати лечението от 35 хил. евро на 18-годишната Мила Зархулева, която има лимфом на Ходжкин и се лекува в Германия.

Това съобщиха от НЗОК за “24 часа”.

Бързото решение дойде след намесата на премиера Бойко Борисов, който в сряда бе в Пловдив. Там съученици на Мила го спряха и го помолиха за помощ. Премиерът взе документите и ги връчи на финансовия министър Владислав Горанов.

На 29 август е създадена организация комисия от Националната здравноосигурителна каса да разгледа документите за провеждане на терапия в Германия на Мила. Комисията е извършила оценка и на приложените медицински документи от Университетската клиника във Фрайбург и приела, че налице са всички основания за издаване на разрешение за лечение.

Документите на момичето са постъпили в НЗОК на 27 август по електронен път, а разрешението за лечение е подписано от управителя на НЗОК и издадено днес, 30 август.

Това означава, че Мила може да продължи препоръчаното от болницата в Германия 3-месечно лечение там, като затова изцяло ще заплати българската държава.

Един курс на лечение е на стойност 35 000 евро, като в случая с Мила препоръката на немските лекари е да бъдат проведени два курса. След това отново ще бъде извършена диагностична оценка за ефекта от лечението, както и за необходимостта от продължаването му

Преди месец Мила заминава на гости при леля си в Германия. След десетина дни се e почувствала много зле и я приемат по спешност в болница във Фрайбург. Лекарите поставят диагнозата лимфом на Ходжкин.

Мила учи в Търговскобанковата гимназия в Пловдив и през тази учебна година ще е абитуриентка. Съученициите пък организираха няколко акции за събиране на сумата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари