Няколко интересни факта за левичарите

0
Изследване от 2010 г. установи, че мозъчните полукълба на левичарите взаимодействат повече, което може да причини повече негативни настроения
Изследване от 2010 г. установи, че мозъчните полукълба на левичарите взаимодействат повече, което може да причини повече негативни настроения

Левичарите са интересни и различни хора, пише Profit.bg.

Често ни изненадват с реакции и начин на мислене.

Ето 20 интересни факта за тях:

20. Носят специален ген Съществува ген, наречен LRRTM1, който увеличава вероятността детето да бъде левичар. Според учените той касае развитието на асиметрия в мозъците ни.

19. Левичарите са по-склонни да използват дясната страна на мозъка си, когато говорят Когато повечето хора говорят, че те почти винаги го правят с помощта на лявата част на мозъка. Установено е обаче, че някои левичари в действителност използват дясната половина на мозъка, или дори и двете страни, когато общуват.

18. Лявата ръка означава надмощие в някои спортове Когато става дума за спортни дейности, като например тенис или бокс, левичарите често имат надмощие.

17. Левичалите пишат по-бързо Левичарите имат предимство, когато става дума за писане. Това е така, защото на регулярна клавиатура 1 447 думи (на английски език) могат да бъдат написани единствено с лявата ръка, докато само 187 могат да бъдат въведени само с дясна.

16. Ако използвате лявата с ръка, значи сте мултифункционална личност През 2006 г. изследователи откриха, че левичарите са по-добри в справянето с множество задачи, отколкото колегите им, които работят с дясната ръка. Това е от значение за най-различни неща, като например говорене по време на шофиране.

15. Те печелят по-малко Въпреки потенциалните им възможности да се занимават с няколко задачи едновременно, хората, които използват лявата си ръка, в действителност са склонни да печелят по-малко. Или поне така се твърди в доклад, изготвен през 2014 г. от учени от Харвард.

14. Да си левичар не означава, че използваш приоритетно и левия си крак Изследванията показват, че да си левичар не означава непременно лявото око или левият ти крак да са доминиращи. Изчислено е, че 40 процента от левичарите са с доминиращи десни око и крак.

13. Левичарите са по-склонни към тревожност Според проучване от 2008 г. левичарите са по-склонни да се тревожат и потискат. Освен това те често се колебаят, за разлика от десничарите, които са по-склонни да рискуват.

12. По-вероятно е един шизофреник да бъде левичар Изненадващ доклад от Йейлския университет и Университета в Тексас показва, че сред хората, които имат психични смущения, като шизофрения, процентът левичари е 40 процента. Като цяло само 10% от населението на света са левичари.

11. При левичарите по-често се появява дислексия Доклад от 2010 г. твърди, че от дислексия страдат по-често левичарите. Това е неспособност за четене и разбиране на прочетеното.

10. Левичарите по-често се поддават на страха Според резултатите от проучване, проведено през 2011 г. и включващо гледане на филма "Мълчанието на агнетата", "посттравматичното стресово разстройство е почти двойно при левичарите, в сравнение с онези, които използват дясната си ръка."

9. По-добри са в свиренето на музикални инструменти Германските учени откриват през 2011 г., че левичарите са по-добри в свиренето на пиано и струнни инструменти. Смята се, че моториката им е по-добре развита.

8. Някои учени твърдят, че левичарите умират по-рано Няколко изследвания, проведени в периода 1980-те и 1990-те години, твърдят, че левичарите в действителност живеят девет години по-малко от работещите с дясната ръка. Други учени обаче активно оспорват това твърдение.

7. По-креативни са Смята се, че те са по-добри в така нареченото "отклоняване на мисленето." Освен това според изследователите по-често се отдават на творчески професии.

6. Виждат света по различен начин Левичарите виждат света по различен начин - буквално. Смята се, че те използват противоположни полукълба на мозъка, в сравнение с десничарите, при гледане и обработка на конкретен образ.

5. Прекарват по-малко време на опашки Според пътеводителя на Disney World, често хората са склонни да избират тази редица, която съответства на ръката, която най-често използват. Благодарение на това левичарите чакат по-малко, защото са малцинство.

4. Има връзка между левичарите и стресираните майки Може да има връзка между нивата на стрес на майката по време на бременност и това коя ръка детето ще използва доминиращо. Предполага се, че жените, които са били под напрежение или депресирани по време на бременност, са по-склонни да раждат бебета левичари.

3. Има връзка между левичарите и рака на гърдата За съжаление, жените левичари са изложени на по-голям риск от рак на гърдата, особено след менопаузата.

2. Те са по-склонни да правят спонтанни движения с крайниците по време на сън Изследване посочва, че то се проявява при 69 процента от десняците и 94 процента от левичарите.

1. Ядосват се по-лесно Може би е по-добре да внимавате следващия път, когато не сте съгласни с левичар.

Изследване от 2010 г. установи, че мозъчните полукълба на левичарите взаимодействат повече, което може да причини повече негативни настроения.

Източник: Profit.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари