Прости действия за прогонване на неоправданите ни страхове

1
Всеки може да победи страховете си с няколко ефективни трикове
Всеки може да победи страховете си с няколко ефективни трикове

Страхът е обща физиологична реакция, необходима за оцеляване.

Но не винаги е оправдан и разумен, пише Съновник. Можете да се отървете от лошите мисли и да прогоните чувството на безпокойство с помощта на прости действия. Всеки може да победи страховете си с няколко ефективни трикове, които ще опишем тук.

Почувствайте страха си

Страхът няма да изчезне само защото го игнорирате. Приемането на страха е първата стъпка към преодоляването му. Това ще ви помогне да замените тревожните мисли с по-рационални. Не се опитвайте да се разсейвате. Можете да говорите за страха си на глас или да го запишете на хартия. Основната задача е да се концентрирате върху това, което ви плаши. Когато се опитвате да игнорирате страха, той се увеличава. И обратното, ако го признаете, страхът ще намалее.

Изследвайте обекта на страха

Страхът от неизвестното е един от най-силните. Опитайте се да разберете колкото е възможно повече за това, което ви плаши. Например, ако се страхувате да летите, сравнете статистическите данни за произшествията за различни видове транспорт, научете основите на управлението на самолета и вижте значението на някои звуци. Опитайте в реално време да наблюдавате колко самолета излитат и кацат всяка минута в различни части на планетата. Също така е полезно да четете истории от хора, които са преодолели същия страх, който имате и вие. Въз основа на това знание направете списък с аргументи, подкрепящи безпочвеността на вашите страхове. Следващия път, за да се успокоите, можете да се обърнете към своя „запас от контраатаки“ и да оперирате с факти, а не с предположения.

Откажете се от лошите мисли

Когато се страхуваме от нещо, въображението рисува най-неприятните сценарии за развитие на събитията. Опитайте се да изместите фокуса си и да замените лошите мисли с положителни. Ако минавате покрай голямо ръмжащо куче, не е нужно да си представяте как то къса каишката и се хвърля към вас. Вместо това се съсредоточете върху животното, което е здраво вързано и не може да достигне до вас. При това се опитайте да се държите възможно най-естествено. Можете да си представите ситуация, която предизвиква приятни спомени у вас. С тази техника изпращате мощен сигнал на подсъзнанието, че неговата „прекомерна” емоционална реакция не е необходима, защото нищо необичайно не ви се случва.

Дишай дълбоко

За да преодолеете бързо страха и да облекчите безпокойството, започнете да дишате бавно и дълбоко. Това ще увеличи притока на кислород към мозъка. Докато вдишвате, мислено бройте до седем, докато издишвате - до единадесет. Можете да използвате други числа, основното е да се съсредоточите върху издишването. Трябва да е по-дълго от вдишването. При вдишване се активира нервната система, а по време на издишване настъпва спокойствие и релаксация. Чрез контролиране на дишането си човекът контролира симптомите на тревожност. Спокойното дишане също работи, ако мислите само за предстоящо събитие, което предизвиква страх. Освен това медитацията, йогата, здравословният сън, балансираната диета и разходките на чист въздух са полезни в борбата с тревожността.

Задавайте въпроси

Страховете могат да се основават на травма от детството, болезнени минали преживявания или богато въображение. Опитайте се да разберете откъде идва страхът ви, в какви ситуации започва атаката на паника, какви са нейните симптоми. Това може да бъде задух, повишено изпотяване, зачервяване на лицето, треперене. Опитайте се да оцените страха си по скала от десет. Самозадаването на въпроси може да помогне за справяне със страха. Колко реална е заплахата, която ви плаши? Какво трябва да направите, за да избегнете нежелано развитие? Колко зле може да се почувствате, ако най-лошите ви страхове се сбъднат? Колкото повече научавате за страха си, толкова по-лесно ще бъде да го контролирате и преодолявате.

Помислете за план за действие

Визуализирайте страха си на хартия. Ако се притеснявате от дъжд навън в деня на сватбата си, запишете конкретните последствия, които ви плашат. Неочаквано за себе си може да откриете, че самият страх като емоция всъщност е най-лошото нещо, от което се страхувате. Повечето страхове са ирационални и неразумни. Държат ни на едно място и ни карат да се откажем от интересни възможности. Помислете предварително за план на действията си, в случай че страхът се сбъдне. Запишете конкретните стъпки, които ще предприемете, за да се адаптирате. По този начин страхът постепенно ще намалее и ще се почувствате по-спокойни и уверени.

Чести срещи с обекта на страха

Побеждаването на страха се помага чрез постепенно и многократно взаимодействие с обекта, от който се страхувате. Борбата със страха от летене започва с редовни пътувания до летището. След това преминават към класове на специални симулатори. Последният етап са кратки полети. Ако страхът е свързан с конкретна дейност, най-добрият начин да се отървете от него е да практикувате. Тези, които се страхуват от телефонни обаждания, трябва да започнат да звънят по-често. Опитайте се да се запишете за маникюр и да резервирате маси в ресторантите не през сайта, а по телефона. Ако сте загрижени за страха си от публично говорене, практикувайте да говорите пред любими хора или пред огледало. Скоро ще забележите как бариерите, които някога са ви държали, започват да изчезват.

Намерете група за поддръжка

Обградете се с хора, които могат да ви помогнат да преодолеете страховете си. Гледането на някой да прави това, от което се страхувате отново и отново, може да помогне на страха да отшуми. Мозъкът актуализира знанията си за опасност въз основа на нашите усещания. За тези, които се страхуват от височини, е полезно да разговарят с парашутист или бънджи скачач. Те могат да говорят за положителните емоции, които изпитват във въздуха. Понякога приятелите могат да осигурят подкрепата, от която се нуждаете, дори и да нямат опит в справянето със страха, който ви пречи. Например децата често правят нещо, от което ги е страх, само защото го правят с приятели, които ги подтикват.

Свържете се със специалист

Описаните по-горе методи са ефективни за справяне само с лека форма на страх.При фобията страхът е силно изразен, неконтролируем и не подлежи на пълно логично обяснение. Води до неприспособяване и може да бъде придружено от гадене, виене на свят, задух, припадък. Ако не можете да се отървете от обсесивното състояние, отстранете проблема с квалифициран специалист. В зависимост от конкретния случай, може да се свържете с психолог, психотерапевт или психиатър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари