Част от бездомниците в Русе предпочитат да са на улицата

0
Хората се приютяват за известно време в кризисната трапезария на БЧК, стоят на топло до около 16 часа, но в крайна сметка спят по своите убежища
Хората се приютяват за известно време в кризисната трапезария на БЧК, стоят на топло до около 16 часа, но в крайна сметка спят по своите убежища

Повече от 20 бездомници в Русе остават на улицата и в най-студените дни.

Хората се приютяват за известно време в кризисната трапезария на БЧК, стоят на топло до около 16 часа, но в крайна сметка спят по своите убежища, обясни областният координатор на Червения кръст в Русе д-р Руденко Йорданов, предаде 24 часа.

В края на миналата седмица, в навечерието на ледената стихия, БЧКРусе проведе разговори с бездомниците, които не са приютени, обикаляйки по местата им, за да ги убеди да се приберат поне за студовете в приюта на „Каритас“ „Добрият самарянин“, или в кризисната столова на БЧК, за да прекарат там предстоящите тежки зимни дни.

„Много от тези бездомници злоупотребяват с алкохола. В „Добрият самарянин” обаче не е разрешено внасянето на твърди питиета, на стъклени бутилки и това не ги устройва, затова и предпочитат да останат да спят на улицата”, обясни д-р Йорданов.

От БЧК са приготвили сандвичи и топли напитки за хората. Според регистрите на БЧК, в Русе има над 150 бездомници, но част от тях вече са се настанили в приюта. В много тежка ситуация остава семейство, което живее в подземие. Става дума за баща с двама синове, които обаче отказват да се приютят на топло в „Добрият самарянин“.

Приютът в тези студени дни ще работи на пълния си капацитет, но няма да откаже подслон на бездомниците в тежката зима. В момента в „Добрият самарянин” има настанени 82 души. В неделя там е бил прибран и премръзнал човек, който живеел в подземие до Паметника на Русофилите в Русе.

Две жени пък продължават да търсят подслон в Автогарата в Русе в студените зимни дни и там явно ги оставят да пренощуват, заради това те също не отиват в приюта. Хората без подслон в Русе обитават различни екзотични кътчета из града. Бездомник например живя няколко години в трабант на паркинг пред блок, преди да бъде убеден да се прибере в приюта.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари