Бездомните хора в Русе са се увеличили

0
В момента техният брой е между 200 и 250 души, като цифрата не включва хората, които ползват услугите на приюта „Добрият самарянин“ и на обществената трапезария
В момента техният брой е между 200 и 250 души, като цифрата не включва хората, които ползват услугите на приюта „Добрият самарянин“ и на обществената трапезария

Бездомните в Русе са се увеличили с 20 % за изминалата година, сочат данните на БЧК в града.

В момента техният брой е между 200 и 250 души, като цифрата не включва хората, които ползват услугите на приюта „Добрият самарянин“ и на обществената трапезария, предаде БГНЕС.

От днес, за пета поредна година, хората без покрив над главата си ще могат да ползват услугите на Центъра за подкрепа, консултации и социално включване на бездомни и скитащи лица на ОС на БЧК - Русе.

Той е познат повече като „кризисна трапезария“, тъй като от 12 до 14 часа предоставя топла храна и напитки, сандвичи за вечеря, както и възможността да се ползва баня. На всеки желаещ се предоставят индивидуални санитарно - хигиенни принадлежности -кърпа, сапун, четка и паста за зъби, самобръсначка и бельо.

Трапезарията се реализира по проект, защитен пред Националния съвет на БЧК, като целта е да се изградят социални умения у бездомните, да се почувстват като част от семейството, което нямат, да се нахранят и облекат. В момента върви кампания за дарения от топли дрехи, обувки и дебели чорапи, обясни доброволецът Павлин Петров.

Всеки ден в центъра могат да получат подкрепа 40 бездомни и скитащи русенци. Периодично се правят обходи на местата, където преживяват тези хора, за да им се дават социални и здравни консултации, включително и да бъдат обгрижени медицински, въпреки че са здравно неосигурени, каза още Петров.

Близо 20 % от бездомниците нямат документи за самоличност и затова се търси помощта на дирекция „Социално подпомагане“ да им се издаде лична карта. Без документ те не могат и да си намерят работа.

Центърът ще функционира през най- студените зимни дни през месец януари и февруари на 2017 г.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари